Двамата се срещнаха в замъка Месеберг, на 70 км. от

...
Двамата се срещнаха в замъка Месеберг, на 70 км. от
Коментари Харесай

Меркел и Макрон самостоятелно отвориха "нова глава" за еврозоната

Двамата се срещнаха в замъка Месеберг, на 70 км. от немската столица Берлин

Още по тематиката
" Да построим Европа още веднъж " на Макрон се сви до бледа реплика

Много значима среща с Меркел съответства с сериозни дни за немския канцлер
19 юни 2018
Как да търгуваш с такива другари

Доналд Тръмп отхвърля да разбере, че протекционизмът е освен неприятна политика, само че неприятна стопанска система
15 юни 2018
Меркел най-сетне показа концепциите си за промяна на еврозоната

Призивите на френския президент Макрон получиха отговор след месеци очакване
4 юни 2018 Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон договориха кардиналната рамка за основаване на общ бюджет на 19-те страни членки на еврозоната. На двустранна среща в замъка Месеберг край Берлин водачите също по този начин съумяха да договорят и усилване на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

Това се случва година откакто Макрон седна на президентското кресло в Елисейския замък и стартира интензивно акцията си за промяна на Европейския съюз. Типично в нейния жанр Меркел дълго време страни от въпроса, само че единствено в границите на месец Германия предстоящо зае мястото си до Франция. Сега остава двете страни да прокарат общото си решение и пред останалите страни с право на глас.

Какво оферират

" Това е значима стъпка, върху която Европа ще работи известно време ", разяснява Меркел след края на четиричасовата си среща с Макрон. Въпреки това известието, оповестено по едно и също време на уеб страниците на двамата водачи, не дава огромна изясненост по отношение на метода на осъществяване.

Така да вземем за пример общият европейски бюджет би трябвало да влезе в действие от 2021 година, като финансирането е контрактувано в необятния подтекст на " вноски от страните членки, преразпределение на данъчни доходи и европейски запаси ". Размерът на бюджета ще бъде определян на " многогодишна база ", а стратегическите решения ще взимат членките на еврозоната.

Канцлерът сподели, че бюджетът ще се употребява за укрепване на икономическата конвергенция в еврозоната, която беше на косъм да се разпадне по време на дълговата рецесия преди няколко години.

По отношение на ESM, Германия и Франция оферират договорът да бъде изменен за включването на защитен механизъм, повишение успеваемостта на сегашните ограничения и ролята му в определянето и мониторинга на стратегии. Механизмът ще резервира името си, само че в бъдеще то може да бъде променено, най-вероятно, с цел да се приближи до концепцията на Макрон за Европейски валутен фонд.

Подкрепа във значим миг

Меркел съумя да получи поддръжката на Франция в основен миг за ръководството си. Преди дни сътрудниците ѝ в държавното управление – Християнсоциалния съюз (ХСС), желаеха стягане на " политиката на отворени порти " и сложиха на канцлера ултиматум от две седмици, с цел да опита да реализира общоевропейска позиция по тематиката.

От известието се вижда, че Макрон е дал единодушието си Франция да одобри назад регистрирани там бежанци, които се пробват да преминат към Германия. Двете страни също по този начин са се споразумели за увеличение на личния състав в организацията за брегова защита на Европейски Съюз Frontex.

2 от 19

Въпреки единодушието на Париж и Берлин, двете страни ще би трябвало да убедят и останалите страни членки на еврозоната в желанията си. Срокът пред тях е относително огромен – до 2021 година, защото това е годината, в която общият бюджет би трябвало да влезе в действие и тогава стартира идващият седемгодишен интервал на Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз. Дали това в действителност ще се трансформира в " нова глава " за еврозоната по думите на Меркел, следва да се разбере на срещата на върха в Брюксел идната седмица. За какво се схванаха Меркел и Макрон
- Европейски Съюз ще изготви общ европейски бюджет за еврозоната, който да подтиква вложенията и поощряване на икономическата конвергенция във валутния съюз;
- Новият бюджет ще влезе в действие от 2021 година, само че финансирането следва да бъде уточнено;
-Европейският механизъм за непоклатимост, който бе показан през 2012 година поради рецесията във валутния съюз, ще бъде подсилен;
- Общоевропейско решение за мигрантската рецесия и увеличение личния състав на Frontex.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР