Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради шпионаж,

...
Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради шпионаж,
Коментари Харесай

Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради шпионаж, вече са напуснали страната ни

Двамата съветски дипломати, които бяха изгонени от България поради шпионаж, към този момент са напуснали страната ни заедно със своите фамилии, съобщи БГНЕС.

На 2 март Министерството на външните работи ги разгласи за персони нон грата и им даде 48 часа да изоставен.

" Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност от страна на жители на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разследваща активност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България. ", съобщи Димитър Димитров, шеф на пресцентъра на Министерство на външните работи.

В министерството беше извикана и посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, с цел да й бъдат връчени две ноти. Тъй като тя не се яви нотите бяха връчени на Филип Воскресенский - пълномощен министър и втори човек в съветското посолството.

С първата нота се уведомява съветската страна, че България афишира за персони нон грата двама дипломатически чиновници на съветското посолство у нас. С втората нота - че Министерството на външните работи остро протестира против изявления на посолството на Руската федерация в осведомителното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения по отношение на Република България и нейните съдружници.

" Тези послания са в цялостно несъгласие с неведнъж заявените от самото посолство и неговото управление политика и връзки на почитание и съдействие с Република България ", съобщи шефът на пресцентъра на Министерство на външните работи.

Русия счита експулсирането на двама дипломати от България за провокация и заплаши да предприеме ответни ограничения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР