Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради подозрения

...
Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради подозрения
Коментари Харесай

Извънредни новини за руските дипломати, изгонени от България заради шпионаж

Двамата съветски дипломати, които бяха изгонени от България поради съмнения в шпионаж, са напуснали страната ни. Това оповестява БГНЕС, базирайки се на дипломатически източници.

Припомняме, че в петък стана ясно,
че основният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на страната от двама задгранични жители, ползващи се с дипломатически имунитет.

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация – закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието по едното досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната.

Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

Руският дипломат Анатолий Макаров бе извикан в Министерство на външните работи в петък, с цел да получи нотите. На двамата бе даден 48 часа период да изоставен страната.

По информация на Нова тв от следствието, един от изгонените се е интересувал от недостатъци в българската система за гражданска регистрация. Търсил данни за умряли българи в дейна възраст или такива, които непрекъснато живеят в чужбина.

В публично мнение на Москва от събота се споделя, че дейностите на България са "провокация " и съветската страна си резервира правото на ответни дейности.

Посолствата на, Съединени американски щати, Англия и Канада поддържаха напъните на България за секване на „ непознатите зловредни дейности “.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР