Двамата пилоти на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц стартираха

...
Двамата пилоти на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц стартираха
Коментари Харесай

Шефът на Ферари недоволен от старта в Мексико

Двамата водачи на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц стартираха от първа редица в Гран При на Мексико, само че приключиха трети и четвърти, като на старта Макс Верстапен съумя да ги изпревари още на първия завой. А в борбата за местата на подиума Люис Хамилтън съумя да изпревари Льоклер след рестарта след злополуката на Магнусен.

Шефът на „ Черните кончета “ Фредерик Васьор разяснява, че не е удовлетворен от представянето на двамата водачи на отбора, както и от старта, който те направиха при започване на конкуренцията.

„ Не съм удовлетворен от старта. Потеглихме неприятно и дадохме опция за евакуиране на всички зад нас, по този начин изгубихме надзор над обстановката. Заради неприятния си старт Льоклер се озова сред Верстапен и Перес и оттова пристигна контактът му с Перес, при който се счупи част от предното му крило. Имахме проблеми и със Сайнц, който също започва неприятно, защото Макс го изпревари за броени метри ”, съобщи Васьор, който добави разбора си и с информация за представянето на отбора в цялото съревнование.

„ В квалификацията имахме движение, първата серия от обиколки също беше добра макар компликациите на Шарл с предното крило и успяхме да останем покрай Верстапен - добави Васьор. - Но по-късно имахме проблеми при рестарта с твърдите гуми, темпото ни доста се утежни. Третото и четвърто място не е неприятен резултат, само че би трябвало да се представим по-добре в идващото съревнование “, сподели още шефът на Ферари.

Васьор още веднъж удостовери, че главният проблем на италианския тим в Мексико е бил обвързван с работата на шасито с гумите.

„ Със приблизително твърдите гуми колата ни вървеше по-добре и поддържахме добра разлика с Макс - добави шефът на Скудерията. - Но с твърдите гуми не можехме да поддържаме положително движение. За нас беше изненада, че Хамилтън съумя да направи толкоз доста обиколки със приблизително твърдите гуми, а за втората серия обиколки ние имахме към този момент карани приблизително твърди, които бяха на ръба да устоят обиколките, планувани за тях ”, разяснява Васьор.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР