Двамата миротворци от Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ),

...
Двамата миротворци от Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ),
Коментари Харесай

Тел Авив призна за ранени миротворци на ООН в Ливан при израелски огън, светът остро осъди атаките

Двамата миротворци от Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ), които бяха ранени по-рано през днешния ден, са потърпевши при израелски огън, когато израелските сили са отговаряли на опасност, се споделя в изказване на Израелските сили за защита (ЦАХАЛ), предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

ЦАХАЛ посочи, че часове преди случая са инструктирали миротворците на ЮНИФИЛ да отидат в предпазени зони и да останат там.

В изказването на израелската войска се оповестява, че ЦАХАЛ правят задълбочена инспекция по случая, откакто са били известени, че миротворците са били ранени " по нехайство ".

По-рано през днешния ден ЮНИФИЛ заяви за удар покрай наблюдателната кула в щаба им в южния ливански град Накурах, при който пострадаха двама чиновници. Единият от ранените миротворци е откаран в болница в близкия град Тир, а на другия е оказана здравна помощ на място.

Миротворците оповестиха също, че булдозер на израелската войска е навлязъл в периметъра на друга позиция на ЮНИФИЛ в Южен Ливан, до момента в който израелски танкове са се движили наоколо. В известието се показва, че са били изпратени спомагателни " сини каски ", които да укрепят позицията, отбелязва Ройтерс.

Събитията се случиха ден, откакто ЮНИФИЛ заяви, че израелски танк е стрелял непосредствено по наблюдателна кула в щаба на организацията, ранявайки двама индонезийски миротворци, и че бойци са атакували бункер наоколо до мястото, където миротворците са се укривали, повреждайки транспортни средства и информационна система.

Нападенията провокираха сериозен интернационален отзив.

Американският министър на защитата Лойд Остин сподели, че е призовал израелския си сътрудник Йоав Галант да подсигурява сигурността на Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ), откакто те оповестиха за ранени миротворци в южната част на страната, съобщи Ройтерс.

" Призовах за гарантирането на сигурността на силите на ЮНИФИЛ и за съгласуване на напъните за прекосяване от военни интервенции към дипломатически път, незабавно щом стане допустимо ", написа Остин в обществената мрежа " Екс ", откакто организира телефонен диалог с Галант.

Британското държавно управление съобщи, че е " ужасено " от информацията, че Израел целеустремено е обстрелвал миротворци на Организация на обединените нации в Ливан, съобщи ДПА.

Говорител на английското държавно управление сподели, че това съставлява " съществено развиване на обстановката " и че целенасочените офанзиви против миротворци съставляват " тежко нарушаване на интернационалното филантропично право ". " Както знаете, ние продължаваме да призоваваме за неотложно прекъсване на огъня и преустановяване на страданията и кръвопролитията. Това припомня какъв брой е значимо за всички ни да подновим дипломатическите си старания ", сподели още английският представител.

Запитан дали министър председателят Киър Стармър преглежда тези случаи като нарушение на интернационалното право, представителят съобщи: " Всички страни би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да защитят цивилните и да съблюдават интернационалното право. Но ние продължаваме да повтаряме това и призоваваме за неотложно прекъсване на огъня ".

По-късно денем Стармър повтори апела си за деескалация на напрежението. " Много съм смутен от обстановката в Ливан, в Газа и от ескалацията на спора като цяло ", сподели той пред публицисти. Британският министър председател акцентира, че би трябвало да се откри политически път за решаването на спора и уточни, че " работи за деескалация на обстановката със съдружници и сътрудници по целия свят ".

В отговор на журналистически въпрос дали напъните му биха могли да включват и налагането на спомагателни ограничавания върху износа на оръжия за Израел, Стармър отговори, че " непосредственият приоритет е деескалирането ".

Междувременно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че " няма опрощение " за израелските удари по позиции на ЮНИФИЛ и назова офанзивите " неприемлив акт ".

Италианското външно министерство извика израелския дипломат, с цел да изрази митинга си против нападенията. Франция също извика израелския дипломат по отношение на нападенията против миротворци на Организация на обединените нации, а испанският министър председател Санчес прикани интернационалната общественост да спре да продава оръжия на Израел.

Ирландският министър председател Саймън Харис изрази дълбока угриженост от известията на ЮНИФИЛ, в чиито състав влизат и ирландски военнослужещи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР