Двамата мъже, които са в основата на безредиците в ромската

...
Двамата мъже, които са в основата на безредиците в ромската
Коментари Харесай

Искат постоянен арест за ромите, предизвикали мелето в Стамболийски

Двамата мъже, които са в основата на безредиците в ромската махала на Стамболийски, през днешния ден бяха изправени пред съда. Районна прокуратура изиска двамата да бъдат арестувани под стража, с цел да не извършат ново закононарушение. В деня на изборите полицейски патрул на звено " Сигма " опитал да спре за инспекция 19-годишния Асен Шуманов, който управлявал мотоциклет без регистрационни номера. Той обаче съумял да се изплъзне на униформените. Влязъл с мотора си в махалата, хвърлил машината на земята и побягнал пешком. Полицаите тръгнали след него, само че различен жител на квартала - Ангел Шуманов /35/ се нахвърлил върху тях. Последвало меле, в което потърпевши двамата служители на реда. 
Прочетете още
Прокурорът изиска непрекъснат арест на  Ангел Шуманов, който е осъждан и за племенника му Асен Шуманов, който е управлявал мотора. 

Прокурор Байрякова показа информация, която демонстрира, че на адреса, където са регистрирани четиримата обвинени има регистрирани още над 1400 жители. Адвокатът на двамата - Сузана Алекова я отвърна, че хората от махалата спят по палатки или при техни близки. Те се страхували да се приберат в домовете си, с цел да не бъдат бити. В махалата продължава да има доста жандармерия и полиция.

Според Алекова, когато спрели Асен полицаите  споделили “да го набием ли и по-късно извадил револверите си ". Това била повода 19-годишният ром да избяга. На идната заран той самичък е отишъл и се предал на локалните служители на реда, на които имал доверие, тъй като ги познавал. 

По искане на юриста бяха позволени двама очевидци за разпит. Единият от тях бе 18-годишната жена на Асен - Даниела. 

“Аз съм дамата на Асен и имаме две деца. Едното е на три, а едното на 6 месеца. За фамилията се грижи единствено той, бабата и дядото не работят. Аз не работя нищо. Свекър ми не е добре със сърцето. Искам да кажа, че оня ден, която стана това пристигнаха 10 патрулки в махалата, влизат по непознати домове, биеха хората. Хората избягаха и аз избягах при майка ми " съобщи Даниела. 

На въпрос от прокурора дали тя е потърпевша, дамата заяви  “не на мен не са, аз избягах бързо ”. Държавното обвиняване я попита дали взима детски надбавки, а отговорът бе, че получава 300 лв. месечно. 

Свидетелят Велин Атанасов, който е родственик на Ангел съобщи: “Ангел е работлив и се грижи за цялото си семейство. Засега единствено той работи от всички тях. ”

" Имам 6 деца, за които се грижа и една болна сестра. Искам по-лека мярка ", съобщи Ангел Шуманов. 

Прокурорът сподели, че макар ранния стадий на следствието е ясно, че точно двамата са съпричастни към закононарушението. На Асен Шуманов публично са му повдигнати още две обвинявания. Установило се е, че е направил още две закононарушения. Той е упрекнат и в това, че на същата дата е управлявал мотопед, който не е бил регистриран по закон. По делото е открито, че има доказателства и за третото закононарушение, а то е, че няма брошура за МПС. От информации излиза наяве, че непрекъснато ръководи МПС. Бил е спрян преди година от полицията и е получил наказателно разпореждане, което е влезнало на в действие на 7 ми март 2023. Въпреки това, месец по-късно той още веднъж ръководи мотора си.

 Според прокурор Байрякова има заплаха обвинените в случай че бъдат пуснати с по-лека мярка да се укрият или да извършат друго закононарушение. Доказателства по делото сочат, че Ангел Шуманов е направил в непозната страна престъпление- обир, откакто е бил наказан на 4 години и я е излежал в България. Преди това е осъждан за тежки закононарушения и е търпял и други ефикасни санкции.

Байракова сподели на съда, че би трябвало да се обърне внимание и за това, че на “постоянният адрес ”, който се твърди, че имат, в действителност има още над 1400 регистрирани, което е неуместно.

 Според юрист Алекова наказването на двамата няма да бъдат ефикасни присъди и няма смисъл да търпят  най-тежката мярка за неотклонение. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР