Двамата кандидати, които се състезават за поста премиер на Великобритания,

...
Двамата кандидати, които се състезават за поста премиер на Великобритания,
Коментари Харесай

Кандидатите за премиер на Великобритания се опитват да подкопаят подновените усилия за шотландска независимост

Двамата претенденти, които се състезават за поста министър председател на Англия, се пробват да се показват като бранители на мястото на Шотландия в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс. Те дадоха обещание осъществяване на повече инспекции на шотландското държавно управление, с цел да подкопаят напъните за шотландска самостоятелност.

Шотландската национална партия (ШНП), която е отпред на полуавтономното шотландско държавно управление, желае да създаде втори референдум за самостоятелност следващата година, който би могъл да раздра петата по величина стопанска система в света, напомня Ройтерс, цитириниа от Българска телеграфна агенция.

Връзките, които държат дружно четирите съставни елементи на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – бяха мощно обтегнати през последните шест години от Брекзит и метода, по който държавното управление се оправи с пандемията от КОВИД-19.

Външният министър Лиз Тръс и някогашният министър на финансите Риши Сунак, които са в конкуренция за поста на премиера Борис Джонсън, през днешния ден изложиха своите политически тези за Шотландия на единствената предизборна демонстрация на Консервативната партия за шотландските гласоподаватели. И двамата претенденти желаят да извърнат повече внимание на резултатите,  реализирани от шотландското държавно управление в опазването на здравето и образованието.

Шотландия регистрира най-високата смъртност в резултат на опиати в Европа и две трети от популацията е с наднормено тегло или страда от затлъстяване. Освен това, по информация от  миналогодишен отчет, шотландската просветителна система е най-слабата във Англия.

Тръс даде обещание да даде парламентарни привилегии на членовете на шотландския парламент, които да им разрешат да упражняват по-голям надзор върху работата на държавното управление и сподели, че ще упорства за подписването на комерсиално съглашение с Индия, което да постави завършек на дългогодишните цени от 150 % за шотландското уиски – най-значителната експортна стока на страната.

" Ще се уверя, че моето държавно управление ще направи всичко допустимо, с цел да се увери, че определените представители държат сметка на делегираната администрация ", съобщи тя. " Като страна ние сме по-силни дружно и Великобритения се нуждае от Шотландия тъкмо толкоз, колкото и Шотландия се нуждае от Англия ", добави тя.

Въпреки това, по информация от социологическо изследване, оповестено от " Сървейшън и Дифли партнършипс ", към една четвърт от шотландците споделят, че е ще бъдат по-склонни да поддържат независимостта без значение кой от двамата консервативни претенденти завоюва.

ШНП сподели, че който и да завоюва, " Шотландия губи " и нападна неуспеха на английското държавно управление при оправянето с най-тежката рецесия в региона на разноските за живот от десетилетия. Гласоподавателите в Шотландия, която е с население от към 5,5 милиона души, отхвърлиха независимостта през 2014 година. Но шотландското държавно управление твърди, че излизането на Англия от Европейски Съюз, на което множеството шотландци се противопоставяха, значи, че въпросът би трябвало още веднъж да бъде подложен на гласоподаване.

Сунак сподели, че, в случай че стане министър председател, ще подреди на чиновници от шотландското държавно управление да участват на годишни чувания пред комисия на английския парламент и ще се увери, че данните за работата на шотландските публични услуги дават отговор на тези, оповестени за Англия и Уелс. " Вече прекомерно дълго време ШНП можеше да крие своите провали, като избираше кои данни да разгласява – аз бих трансформирал това и бих се уверил, че резултатите от работата на шотландското държавно управление ще могат да бъдат следени ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР