Двамата антимафиоти от ГДБОП, които бяха арестувани при спецакция преди

...
Двамата антимафиоти от ГДБОП, които бяха арестувани при спецакция преди
Коментари Харесай

Доведоха в съда арестуваните топ ченгета от ГДБОП

Двамата антимафиоти от ГДБОП, които бяха задържани при спецакция преди дни бяха докарани в правосъдната зала, където сега магистратите вземат решение дали да ги оставят в ареста за непрекъснато.
Цветан Панков, началник на отдел Наркотици в ГДБОП и Кирил Ванков, началник на бранш Наркотици към отдела са били двете най-висши фигури в системата на Министерство на вътрешните работи, отговарящи за битката с наркотрафика. Според обвиняването обаче, те са попаднали в лапите на изкушението и са минали от другата страна на бариерата. Днес прокуратурата разгласи, че двамата са осуетили голям брой интервенции и следствия против лица от незаконния ъндърграунд, които се занимават с разпространяване и трафик на дрога.
Групата е осъществявала незаконната си активност от години. Разследването е открило, че те са работили още през 2014-а година, въпреки актуалното следствие обгръща интервала 2017-2020. С повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група са четирима души – началника на отдела за противопоставяне на наркотрафика от Главна дирекция за битка с проведената престъпност, началникът на бранша в същата дирекция, шпионин първа степен и граждански, който е играел ролята на медиатор и касиер.
Двамата началници от дирекцията са работили извънредно хитро като са изнудвали нарушителите за големи суми пари, вариращи сред 10 и 20 хиляди лв..
Публично показали неяснота и конфликтност сред себе си, само че в действителност работили в комбина.
Началникът на бранш Кирил Ванков е започвал следствия против наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е желал пари, с цел да смачка следствията.
„ Единият фиктивно изготвял справките против нарушителите, а другия им обещавал помощ против пари. Подкупите са получавани от групи за наркотрафик и наркоразпределение за обезпечаване на чадър, за обезвреждане на конкурентни в противозаконния нартоктрафик, давали са им предварителна информация за преписки “, изясни представителя на основния прокурор Сийка Милева.
Групата е разрушена със съдействието на изнудвано лице, а арестувания шеф от ГДБОП персонално отишъл да вземе парите.
Това се случило в гориста околност в столичния кв. „ Захарна фабрика “.
„ Лицето е било изнудвано от години, като е давало подкупи по 5-10 хиляди лв.. Давана му е информация по кое време, по какъв начин и къде да се укрива, с цел да не бъде хванат. Началникът подреди парите да мъ бъдат донесени на място, което може да бъде изчистено. Даде инструкции лицето да не носи телефон, като самия той също беше без телефон, с цел да не бъде проследен “, разкри още информация Милева.
Разследването било извънредно комплицирано, тъй като топ ченгетата знаели добре по какъв начин да почистват следите си. Заради незаконната им активност България е била на косъм да загуби доверие от непознатите полицейски служби, защото арестуваните са били контактна точка с Интер, и Шенгенската работа и тн.
„ Потресаващо е, че и двамата имат дребни деца, а покровителстваха канали за опиати освен в България, само че и към Европа “, възмущават се сътрудници на задържаните.
Наказанието за тяхното закононарушение е затвор от 3 до 10 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР