Двама офицери, арестувани в ДР Конго за репресии, при които загинаха 43 души

...
Двама високопоставени военни в североизточната част на Демократична република Конго
Коментари Харесай

Двама високопоставени военни в североизточната част на Демократична република Конго бяха арестувани за участие в репресии срещу протести миналата седмица, при които бяха убити 43 души и тежко ранени 56, съобщиха властите.

Министърът на вътрешните работи Питър Казади каза, че в понеделник полицията е арестувала командирите Майк Микомбе и Донат Бавили, които съответно ръководеха звеното на Републиканската гвардия и полка на въоръжените сили на ДРК в Гома, източният град, където се разигра насилието.

Силите за отбрана и сигурност в централноафриканската нация използваха смъртоносна сила в сряда, за да потиснат планираните протести срещу Обединените нации в града. Правителствена делегация пристигна в Гома в понеделник, за да проведе изслушвания и други процедури „за установяване на отговорност“, каза вътрешният министър.

„Нямаме интерес да крием нищо. Цялата истина ще бъде известна“, каза Казади. Властите призоваха семействата на убитите да предоставят информация за разследването.

На 23 август кметът на Гома забрани протест, организиран от секта, наречена Естествената юдейска и месианска вяра към нациите, известна разговорно като Wazalendo. Поддръжниците му планираха да демонстрират срещу организацията на Източноафриканската общност и мироопазващата мисия на ООН в Конго.


„Хората имат очаквания“

Мисията на ООН, известна с френския си акроним MONUSCO, е изправена пред засилен натиск да се оттегли след повече от две десетилетия в ДРК.

„Хората имат очаквания, че ако тяхното правителство не е в състояние да ги защити, поне ООН ще го направи, но през годините ООН не беше в състояние да предотврати атаките или да им отговори адекватно, така че те [гражданите] чувстват, че [ООН] са безполезни“, каза Жан-Мобер Сенга от Amnesty International във вторник пред Al Jazeera.

„MONUSCO вече 10 години има офанзивен мандат. … Хората са ядосани и казват, че ако не можете да ни защитите, просто си тръгнете“, добави той.

Друга застъпническа група, Human Rights Watch, каза в четвъртък, че преди протестите да се проведат, въоръжените сили са стреляли по демонстрантите на Wazalendo по улиците, с което са започнали „очевидно клане“.

Службата на ООН по правата на човека съобщи, че повече от 220 души са били арестувани във връзка с планираните протести и последвалите репресии.

„След като изрази гнева и ужаса си от трагичните събития в Гома, [президентът Феликс Чисекеди] призова съдебната система да хвърли светлина върху трагедията и да установи кой е отговорен“, каза президентският говорител Тина Салама в платформата на социалните медии X , известен преди като Twitter.

Млади протестиращи, възмутени от убийствата, барикадираха пътища в Гома в понеделник сутринта. Градът остана парализиран до следобеда, когато полицията успя да разпръсне протестиращите без големи инциденти и отвори отново пътищата.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР