Двама високопоставени служители - на ниво директор или заместник-директор на

...
Двама високопоставени служители - на ниво директор или заместник-директор на
Коментари Харесай

Ето кои са руските шпиони в ДАНС

Двама високопоставени чиновници - на равнище шеф или заместник-директор на вътрешна дирекция от Дъжавната организация Национална сигурност (контраразузнаването), са били арестувани през днешния ден след акция на профилираната прокуратура и Следствието.

Задържаните към този момент са двама, само че не е ясно дали при приключването на следствените дейности няма да станат повече или по-малко. Въпреки многото шпионски кавги у нас нормално обект на вербовка бяха настоящи и някогашни чиновници на военното разузнаване. Такъв беше казусът с Иван Илиев и групата към него. 78-годишният някогашен шпионин управлява шпионска група. До 2016 година е заемал управителен пост в Служба “Военно разузнаване” към министъра на защитата, написа 24 часа.

За първи път имаме арестувани настоящи чиновници на ДАНС, службата, която се занимава с контраразузнавателна активност по политическо и икономическо направление. Служители от службите допускат, че задачата на шпионската мрежа е била да се обезврежда контраразузнавателната активност на сътрудници за въздействие. Разкриването на първата вълна съветски шпиони у нас стана точно от чиновници на ДАНС, в партньорство с непознати служби, тъй като се счита, че военното разузнаване е пробито.

В нея са взели участие други чиновници на ДАНС, само че не е била включена Военна полиция, която по закон може да задържа чиновници на контраразузнаването. Според източници от прокуратурата става дума за един или няколко чиновници на българското контраразузнаване, обвинени, че са се сложили в услуга на непозната страна, по съответно - Русия.

По мотив акцията в ДАНС за откриване на съветски сътрудници министър председателят Кирил Петков съобщи, че се проверява “на доста места огромна агентурна съветска диаспора в България”.

“Част от докладваните ми неща са за съветски сътрудници, които са работили особено против разбирателството ни със Северна Македония. Руският интерес е бил фокусиран върху това да няма европейско бъдеще за Западните Балкани”, добави министър председателят Кирил Петков.

По думите му някой се пробва да подмени българския интерес. “Имаме няколко такива проблема, по които работим”, акцентира той.

“ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят интензивно, тъй че да не позволяват никакъв пробив в организацията във връзка с шпионска дейност”, уточни президентът Румен Радев.

Все още не е ясно кой е бил връзката на сътрудниците с съветските им вербовчици. При казусът с групата на Иван Илиев предходната година ролята на медиатор при предаването на информация и пари и неназован чиновник на съветското посолство в София е била поета от брачната половинка на “резидента” Галина Илиева. За нея стана известно само, че има съветско и българско поданство и “се употребява с доверието на съветски дипломати”.

Като участник в групата беше посочен и към този момент някогашният шеф на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също някогашен чиновник на военното разузнаване.

Останалите трима обвинени бяха настоящи чиновници на Министерството на защитата (МО). От тях обаче стана известно единствено името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков.

Интересите на съветското ГРУ са свързани основно с бойната техника на българските въоръжени сили и съюзническите отбранителни интензивности.

Преди месец бе арестуван и генералът от запаса Валентин Цанков. Той също е упрекнат в шпионаж и е под домакински арест. Няколко пъти съветски дипломати бяха обявявани за личност нон грата.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР