Двама учители, финансисти, един адмирал, оперен певец, зелени активисти, мастър

...
Двама учители, финансисти, един адмирал, оперен певец, зелени активисти, мастър
Коментари Харесай

Солиден екип и разнообразни специалисти предлага листата на ПП-ДБ за общински съветници във Варна | Разказваме ви за трима от тях и техните визии за развитието на града

Двама учители, финансисти, един адмирал, оперен артист, зелени деятели, мастър началник, хирург, няколко адвокати, обществени служащи, спортни деятели - необятна палитра от лица запълва 45-членната листа за общински съветници на обединяването ПП-ДБ за локалните избори във Варна.

Срещнахме се с трима от тях, с цел да разберем какво ги стимулира да се кандидатират и в коя сфера ще работят, в случай че бъдат определени.

Защо един младеж, родител на три деца с сполучлив частен бизнес, желае да стане общински консултант? Николай Стефанов е втори в листата след лидера и претендент за кмет Благомир Коцев. Той е финансист по обучение, експерт човешки запаси по предопределение.

Като човек, който идва от частния бранш разбирам, че има доста работа за извършване, с цел да може градът ни да си върне остарялата популярност, споделя Николай.

И става по този начин, че тези, които могат да я свършат - не желаят, тъй като имат сполучлив частен бизнес, а тези, които не могат - се натискат за нея, тъй като няма какво друго да вършат. Така осъзнах, че би трябвало да запретна крачоли и да вляза в мръсотията, с цел да се опитам да я изчистя. Да, има риск да се изцапаш и ще би трябвало да платиш цената, споделя претекстовете си Стефанов.

Обществото ни е дало по нещо на всеки един от нас и аз желая да му върна нещо в подмяна, за мен е значимо какво ще оставя на децата си, а то зависи от мен. Избрах да пребивавам във Варна, уповавам се и децата ми да го сторят, споделя Стефанов.

Николай влиза в политиката ненадейно за него, само че споделя, че като стартира нещо, желае да го довърши до край.

Той счита корупцията в общината за максимален камшик и има вяра, че в случай че групата на ПП-ДБ в общинския съвет е задоволително огромна, може да се трансформира в незаобиколим фактор. Нейните членове, като част от идващото ръководство, могат да бъдат поръчител, че никой няма да се облагодетелства персонално с техните подписи.

Кандидатите в листата на ПП-ДБ са сполучливи експерти и не са се запътили към общинския съвет, с цел да оправят финансовото си състояние.

За да се случи нещо, би трябвало да има естествена среда, в случай че има корупция - няма по какъв начин да стане. В момента бюджетът се усвоява през няколко канала и по този начин няма по какъв начин да вървим напред, считат Николай и неговите сътрудници от листата.

Общински съвет, отворен към жителите, това е визията на претендентите от ПП-ДБ. Общественото разискване на неговите най-важни решения е от основно значение, а доста постоянно варненци не са включени в него.

Досега това се правеше официално, като датата за разискването се обявяваше в последния миг и на тях участваха главно чиновници на общината, които създаваха усещането, че залата е цялостна, конкретизира някогашният заместител регионален шеф на Варна в кабинета “Петков ”, Павел Попов, също част от листата на ПП-ДБ.

Неговата идея е образованието, той счита, че грижата за най-малките е доста значима.

Често резултатите на ръководещите в тази сфера се показват в числа, акцентира се като достижение, че в детските градини има място за всички деца. Аз обаче считам, че нашата цел би трябвало да е смяна в качеството на образованието в предучилищното и в началното обучение, счита Попов.

Философът по обучение предлага групите да са по-малки, с цел да може грижата за децата да е ефикасна, и прибавя, че детската градина не е мястото, където родителите да се отърват от децата си, а мястото, където стартира образуването на личността.

Същото се отнася и за началното обучение. При държавен бюджет от 220 млн. лева за учебно обучение, виждаме деца, които излизат от 3-и и 4-и клас без обикновена функционална просветеност. Общината може да помогне с повишение квалификацията на учителите, да вземем за пример. В бюджета има средства, прави се и в този момент, само че средствата са малко. Моята идея е те да бъдат увеличени неведнъж, с цел да има забележими резултати, заключава Попов.

Настроението в редиците на претендентите е положително, вижда се шансът за същинска смяна, за ново начало. В последните 20-25 години, които варненци помним, няма положителни образци на кметуване. При срещите с хората се усеща същинска вяра и сила за смяна, тя се усеща доста близо, считат претендентите.

Третата в листата - Мария Иванова Ангелова-Дойчева, е правист с 20-годишен стаж във финансови институции.

Досегашното болшинство на общинския съвет обслужваше ползите на избран кръг доближени на ГЕРБ. За да се промени това, би трябвало да сме част от болшинството. От това зависи, да вземем за пример да имаме посланичество в председателските препоръки, където се взимат значимите решения за града. Вътрешният устав за работата на общинския съвет дефинира броят на членовете на една група, нашата би трябвало да е задоволително огромна, с цел да има ръководител, който взе участие в тези председателски препоръки, счита Дойчева.

Тя е уверена във значимостта обединението да е част от болшинството, което взима решения за общинските парцели и измененията в устройствените проекти, тъй като те касаят един от огромните проблеми на града - презастрояването.

Мога да бъда потребна в комисиите по “Собственост и стопанство ” и “Финанси ”, както и в разработване на проектите за създаване на паркинги.

Мария Дойчева ще работи и за бистрота при възлагане на ремонтни и строително-монтажни работи, като ще упорства тяхното задание да включва и цена за единичните бройки на материалите - нещо, което до момента не е правено.

Според нея е значимо да се следи осъществяването на подписаните за дълъг интервал от време рамкови контракти, с цел да не се стига до неуместни, по думите ѝ, случаи, в които варненци заплащат 700 000 лева за осветлението на Катедралата, да вземем за пример. Или пък 350 000 лева за картинка на абстрактен план на пасарелката до Цветния квартал.

Ако бъдат определени, претендентите на обединението ПП-ДБ ще работят за по-голяма бистрота в работата на общинската администрация, при установяване на публичните поръчки, както и за улеснение на жителите с даване на електронни услуги.

Запознайте се с другите претенденти за общински съветници на ПП-ДБ във Варна на следния линк:

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Местни избори 2023. Спонсорирана обява.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР