Двама учени от Медицински университет – Пловдив бяха номинирани от

...
Двама учени от Медицински университет – Пловдив бяха номинирани от
Коментари Харесай

Двама учени от МУ-Пловдив за награда „Питагор за утвърден учен

Двама учени от Медицински университет – Пловдив бяха номинирани от научно жури за влиятелната премия „ Питагор “ за одобрен академик. Церемонията по връчването на годишните награди на Министерството на образованието и науката за принос в науката " Питагор " за 2023 година се състоя в зала " Максима " на Университета по национално и международно стопанство.

Наградите „ Питагор “ се присъждат за значителен принос на български учени за развиването на науката. Тази година за тях аплайваха доста учени, от които рекорден брой – 51, стигнаха до номинации. 

Наградата „ Питагор “ за одобрен академик в региона на науките за живота и медицината беше връчена на доц. доктор Ангел Джамбов от катедра „ Хигиена “ на Факултета по публично здраве при МУ-Пловдив. Той е притежател и на премията Питагор за млад академик за 2019 година. 

Д-р Джамбов е магистър по медицина. Научните му проучвания са свързани с действието на физическите и обществените фактори на градската и работната среда и въздействието им върху самостоятелното и груповото здраве измежду разнообразни популационни  групи. Съавтор е на 8 глави в 3 книги и 2 учебника. В първо по рода си изследване в долината Ин (австрийските Алпи) по концепция на доктор Джамбов е открито, че хората, чийто дом е заобиколен с повече растителност, имат значимо по-нисък риск от артериална хипертония или хипотония. В работите на доктор Джамбов са изчислени социално-икономическите загуби (≈ 300 млн. евро) за България, дължащи се на случаите на миокарден инфаркт, разстройства на съня и психо-физиологичен стрес в резултат на експозицията на транспортен звук в жилищната среда.
Сред номинираните за наградата „ Питагор “ за одобрен учен беше и проф. доктор Виктория Сарафян от Медицински университет – Пловдив. Тя е изявен академик, откривател и дълготраен и почитан учител в Медицински университет – Пловдив. Ръководител е на Катедра „ Медицинска биология “ и на Направление „ Молекулна и регенеративна медицина “ към Научноизследователския институт към същия университет.

Проф. Сарафян основава научна школа в Катедрата по здравна биология, която управлява. С работата си като заместник-ректор по научноизследователската активност и шеф на Докторантско учебно заведение за два мандата и като представител на България в разнообразни Европейски стратегии, тя способства за развиването на научните изследвания в необятен мащаб.  В качеството си на началник, координатор и участник в десетки национални и интернационалните научни планове, проф. Сарафян е основател на забавни биомедицински изследвания с прибавен темперамент в онкологията и имунологията. 

Ръководената от нея секция „ Молекулна и регенеративна медицина “ към Научноизследователски институт на МУ – Пловдив се отличава с доста положителни резултати в научноизследователската активност.  Години наред проф. Сарафян непроменяемо е избирана за най-хубав и въодушевяващ учител от студентите на МУ-Пловдив заради своята отдаденост, неповторима харизма и любовта, която влага във всичко, което прави. 

Проф. Сарафян се явява създател и съавтор на повече от 140 научни изявления, 18 от тях в последните две години. В преобладаващата си част тези писания са индексирани в интернационалните бази данни за научна информация. Нейните творби имат над 1000 самостоятелни позитивни цитирания, с показател на Хирш 16. 30 от изявленията на проф. Сарафян са представени над 10 пъти в профилираната литература. 

Доц. Джамбов и екипът на проф. Сарафян работят сега по едно и също време над няколко планове с външно финансиране и имат деен принос в Програмата за стратегическо научно-изследователско и иновационно развиване на МУ-Пловдив, финансирана посредством Плана за възобновяване и резистентност.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР