Двама светци почитаме днес! Ето кой трябва да почерпи. Легендата

...
Двама светци почитаме днес! Ето кой трябва да почерпи. Легендата
Коментари Харесай

Двама светци почитаме днес! Ето кой трябва да почерпи

Двама светци почитаме през днешния ден! Ето кой би трябвало да почерпи. Легендата споделя, че бойците на
Максимиан намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята религия.
На 26 август Българската православна черква уважава светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения против християните.
Имен ден честват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия.
Името Наталия идва от латински и значи родна, рождена; а Адриан произлиза от името на античен град в Северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Легендата споделя, че бойците на Максимиан намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята религия. Войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко да ги склони да се откажат – закани, мъчения и жестоки изтезания.
На изтезанията станал очевидец Адриан, един на преторията,
благороден и богат човек, непосредствен с императора. Той бил богохулник и доста се впечатлил от необяснимото за него самообладание на християните.

Адриан почнал самичък да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдалчество. В диалога с мъчениците, Божията берекет се докоснала до положителната душа на Адриан.
Слушайки ги, той схванал божествената истина,
споделил на писарите като записват наказаните на гибел да запишат и неговото име, дружно с имената на мъченици, тъй като и той повярвал в техния господ Христос и с наслада желал да почине за него. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тюрма, където били затворени останалите мъченици.
Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството.
Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, с цел да му даде сили.

Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала безконечния си сън до неговия гроб.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР