Двама служители на ДАНС са уличени за шпионаж в полза

...
Двама служители на ДАНС са уличени за шпионаж в полза
Коментари Харесай

Уличените в шпионаж служители на ДАНС са отстранени от работа

Двама чиновници на ДАНС са уличени за шпионаж в интерес на Русия. Все още няма повдигнати обвинявания, оповестиха от спецпрокуратурата. Двамата са отстранени от работа и достъпът им до постройката е неразрешен, заяви ръководителят на Агенцията Пламен Тончев. Той разяснява още, че след разкритията ще има още съветски дипломати, оповестени за нежелани в страната ни. Третият обвинен е управителен чиновник над приблизително равнище в министерство, само че друго от вътрешното, прецизираха от прокуратурата.

Дирекция " Сигурност " в ДАНС е разследвала своите сътрудници в продължение на няколко месеца по съмнение, че шпионират в интерес на Русия. Събират данни освен за активността на двамата, само че и за други забъркани в аферата, както и на кого и по какъв начин се предава информация.

" Преди да предприемем тези дейности премиера на Република България е известен за случая и надлежно сме уведомили органите на прокуратурата ", съобщи Пламен Тончев, ръководител на ДАНС.

" Изследва се активността на двама чиновници на ДАНС и на министерство, което е друго от Министерство на вътрешните работи. Като след разбор на доказателствата от страна на наблюдаващите прокурори ще бъде направена преценка дали има обосновано съмнение, че някое лице е направило закононарушение и ще бъде повдигнато обвиняване ", съобщи Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура.

" Вчера в организацията бяха следователи от Национална следствена служба, на които ние предоставихме и предадохме в изискванията на Наказателно-процесуален кодекс компютърна техника ", съобщи Пламен Тончев, ръководител на ДАНС.

Единият чиновник на ДАНС е началник на бранш, а другият е шеф на отдел и работи в организацията повече от пет години.

" Към момента са в една дирекция. В разнообразни интервали на работа в организацията са били в разнообразни дирекции ", съобщи Деян Делев, шеф на дирекция " Сигурност " в ДАНС.

Третият обвинен работи в едно от министерствата. За момента не се прецизира в кое, само че бил управителен кадър над приблизително равнище. Според събраните до в този момент доказателства са предавали информация към един консуматор.

" Интересно е, че информацията е излъчена не директно при среща, а посредством специфични механически начини - отдалечено. Но повече в конкретика не можем да навлизаме ", съобщи Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура.

Разследващите не изключват вероятността уличените по това следствие да имат връзки и с предходни шпионски афери. Анализите на ДАНС демонстрират, че през последните две-три години съветските разследващи служби са задействали активността си в нашата страна.

" Тези следствия, които през последните две години прокуратурата инициира вследствие на сигнали на ДАНС за дейности в интерес на разследващите служби на Руската федерация от една страна демонстрират дейната работа на съветските специфични служби на наша територия и въпреки това решимостта на държавните институции в региона на отбрана на националната сигурност да противодействат интензивно и да тези дейности от страна на съветските служби ", съобщи Румен Георгиев, заместник-председател на ДАНС.

" Госпожа Дончева не е подавала публична, нито неофициална информация за съществуването на такива структури, с изключение на медийните изяви, които и аз ги гледах този преди обяд ", съобщи Пламен Тончев, ръководител на ДАНС.

" Говорят за футболисти и зидаромазачи и за хора, които си губят времето в организацията и единствено получават заплати. Искам да заявя, че такива чиновници няма в организацията. Ако някой по този начин интерпретира сегашните времена с времето, в което той е бил началник на структури на Министерство на вътрешните работи, в службите за сигурност и тогава това нещо е било обикновено и разрешено по някакъв метод, желая да ви уверя, че такова нещо не съществува и дори не мога да си показва по какъв начин някой може да го мисли и да го изговори и то обществено ", сподели Пламен Тончев.

" Както сподели прокуратурата, фактически лицето работи в интерес на Русия. Според нас са събрани задоволително данни за едно от лицата. За другото лице занапред се обяснява неговата роля. Ще има и други оповестени за нежелани на територията на страната ", сподели още ръководителят на ДАНС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР