Двама шведски граждани бяха застреляни в Брюксел вчера вечерта от

...
Двама шведски граждани бяха застреляни в Брюксел вчера вечерта от
Коментари Харесай

Терористичен акт в Брюксел: Крещящ „Алах е велик“ застреля двама души и рани един

Двама шведски жители бяха убити в Брюксел през вчерашния ден вечерта от обвинен, който към момента е на независимост, при нахлуване, което белгийският министър председател дефинира като " тероризъм ". Един човек е ранен.


Стрелецът избяга със скутер и белгийската работа за наблюдаване на сигурността увеличи степента на паника за тероризъм до четвърто равнище или " доста сериозна " - най-високата степен - за Брюксел и до трето равнище за цялата страна.

Стрелецът разкрил огън по бизнес постройка в региона, където ранил портиера и счупил десетки прозорци, а по-късно се придвижил към прилежащите улици. Предполагаемият стрелец в яркооранжево яке е избягал от мястото на случая, откакто е употребявал автоматизирана пушка, съгласно видеоклип, споделен от фламандския вестник Het Laatste Nieuws.

По първична информация, двамата починали са шведски жители, които отивали на футболен мач на националните тимове на Швеция и Белгия.

Радикалният ислямист, който простреля двама футболни почитатели в Брюксел, е бил прочут на белгийските специфични служби, оповестява Sudinfo.

" Извършителят на терористичната офанзива се споделя Абдесалям и е прочут на нашите разследващи служби поради радикалните си възгледи ", се показва в материала.

Изданието разгласява и фотография на хипотетичния причинител, като прецизира, че виновността му към момента не е публично доказана.

Белгийската федерална прокуратура, отговаряща за делата за тероризъм, стартира следствие на нападението.

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо съобщи, че стрелбата е била ориентирана против шведи - нападението е осъществено тъкмо преди футболен мач сред Белгия и Швеция - и европейските водачи побързаха да изразят своята взаимност.

Във видеоклип, оповестен в обществените мрежи, мъжът, който се разпознава като нападателя, съобщи, че " е бил въодушевен от екстремистката формация " Ислямска страна " (ИД), съобщи представителят на федералната прокуратура Ерик ван Дуйс по новинарския канал LN24.

Въз основа на фотоси, направени от локален гражданин, може да се види мъж, облечен в яркооранжево яке и бяла каска, който държи автоматизирана пушка и се качва на скутер, с цел да избяга от мястото на случая. Съобщава се, че първо е стрелял по някого във входното предверие, след което е стрелял по двама души в такси. Във видеото се чуват четири изстрела.


Във видеоклипа нападателят дава обещание поддръжката си на " Ислямска страна " и приказва за " ликвидиране на неверниците " и " възмездие за мюсюлманите ".

По първична информация мъжът е крещял " Аллах акбар " и е стрелял във всички направления, слизайки от скутера си с автомат " Калашников ". Във видеоклипа, който е споделил в мрежите, причинителят на стрелбата твърди, че принадлежи към " Ислямска страна " и се хвали, че убива неверници. В своята доста жестока тирада той споделя, че е прострелял двама души, с цел да " отмъсти на мюсюлманите “ и че „ ние живеем и умираме за нашата вяра ".

" Току-що сервирах откровените си съболезнования на шведския министър-председател след потресаващото нахлуване против шведски жители в Брюксел довечера ", написа Де Кроо в обществените мрежи. " Мислите ни са със фамилиите и приятелите, които са изгубили своите близки. Като близки сътрудници битката против тероризма е взаимна ".

Няколко белгийски медии оповестиха, че двете убити лица са носели футболни фланелки, принадлежащи на шведския народен тим, преди мача сред Швеция и Белгия.

Мачът от група F на европейските квалификации сред двете страни беше преустановен на полувремето " заради случая ", заяви белгийската страна в профилите си в обществените мрежи. Журналистите на стадион " Рой Бодуен " в Брюксел обявиха, че към 35 000 почитатели са били арестувани на терена, а на уеб страницата на УЕФА се споделя, че мачът е бил спрян на полувремето при резултат 1:1. Белгийските медии оповестиха, че шведските играчи не са желали да продължат мача след нападението.

Белгийският спешен център заяви в обществените медии, че трети човек е бил цел на нападението, само че съобщи, че лицето не е в сериозно положение.

Стрелбата е станала в северните квартали на столицата. Полицията е била известена за случая след 19:00 ч. локално време (17:00 ч. по Гринуич).

Полицията е отделила региона, в който е станала стрелбата, оповестиха публицисти от Агенция Франс Прес.

Свидетел, който приказва пред канал LN24, разказва шока си по време на случая.

" Стоях там като заледен, не помръдвах. Бях шокиран от това, което се случи, даже в този момент към момента съм в потрес. Беше един мъж, който пристигна, бутна ме, сподели ми да спра да тичам, в случай че желая да остана жив ", сподели очевидецът, който уточни името си като Сюлейман.


Белгийският кралски замък съобщи, че е " шокиран " от стрелбата.

" Мислите ни са на първо място с жертвите, техните фамилии и близки. Подкрепяме силите за сигурност, които сега вършат всичко допустимо, с цел да издирят причинителя ", съобщи дворецът в обществените мрежи.

Няколко метростанции в Брюксел също бяха затворени, заяви белгийската телевизия RTBF.

Председателят на Европейската комисия, която е основана в Брюксел, побърза да осъди нападението и да предложи поддръжка.

" Тази вечер мислите ми са със фамилиите на двете жертви на подлото нахлуване в Брюксел ", написа Урсула фон дер Лайен в обществените мрежи. " Изказвам сърдечната си поддръжка на белгийската полиция, с цел да може тя бързо да залови обвинения. Заедно ние сме обединени против терора. "

В Брюксел се намират службите на Европейски Съюз, в това число Комисията, Европейският съвет, който съставлява държавите-членки, и Европейският парламент.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Европа е " разтърсена " от " ислямистката " офанзива в Брюксел, а вътрешният министър на Франция по-рано даде инструкции за усилване на граничния надзор с Белгия.

" Брюксел още веднъж беше обиден от ислямистка терористична офанзива, която лиши живота на най-малко двама други европейци, двама шведи ", сподели Макрон по време на посещаване в Тирана.

Белгия, наред с Франция, към този момент е ставала цел на нахлуване, за което претендираха екстремисти от ИД през март 2016 година, на основното летище в Брюксел и в метрото, при което починаха 32-ма души. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР