Двама съдии от Луковит и София са били заплашвани от

...
Двама съдии от Луковит и София са били заплашвани от
Коментари Харесай

Съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров са заплашваните от Нотариуса магистрати

Двама съдии от Луковит и София са били заплашвани от убития Мартин Нотариуса да вземат решение каузи в негова изгода. Именно от тях са сигналите, които през вчерашния ден визираше градската прокурорка на София Илияна Кирилова.

Владислава Цариградска от съда в Луковит е едната, върху която нотариуса упражнявал напън. Другият е Цвятко Лазаров от Софийския апелативен съд. Макар да правораздава там, той има сан на висш магистрат.

През 2019 година Цариградска е била подложена на целенасочена отрицателна акция в два уеб страницата, до момента в който е работила в Районен съд – Луковит.

Ден след първата обява Цариградска получава предизвестие от своя близка, че трябвало да си направи отказ по дело за заможен спор на Мартин Божанов.

Делото се оказва заведено от тогавашна интимна другарка на Божанов и майка на извънбрачното му дете против него и тогавашната му брачна половинка. Втората жена желала да получи техен фамилен парцел, като твърдяла, че има контракт с него.

По информация на „ Фрогнюз “ въпросната другарка сега е женена за Мартин Божанов. През 2020 година тя е била назначена за проверяващ служител на реда в ГДБОП. „ Капитал “ показва, че по времето на Бойко Рашков ѝ е лишен допускът до класифицирана информация, само че по-късно той е възобновен след обжалване пред Административния съд.

В подмяна на възможния отказ на Цариградска от делото, медиаторите на Божанов са ѝ предложили да „ смъкват “ обидните публикации и „ да платят някой лев “.

Заплашват я, че в случай че откаже, „ ще стане неспособна да работи, само че освен като арбитър, а изобщо “, написа тя в сигнали до прокуратурата.

В тях твърди, че е била предизвестена още, че „ Марто е доста непосредствен с Иван Гешев и Пеевски “.

Въпреки натиска Владислава Цариградска отхвърля да се отдръпна от процеса. Заявлението ѝ за отвод е последвано от повторна демонстративна опасност. Друг неин отдалечен прочут се оказва в правосъдната зала по време на съвещание за имотното дело на Божанов, доближава се до нея, стартира да я разпитва за брачна половинка и детето ѝ и на висок звук декларира: „ Нали знаеш какво ми се случи на мен, бях в инвалидна количка “, написа „ Капитал “, като споделя неуместната сцена.

Заплахите против съдията са довели до слагането ѝ под защита, назначена от министъра на правораздаването. Режимът продължава шест месеца.

Медията цитира и още един случай на закани от кръга на Мартин Нотариуса – този път против съдията Цветко Лазаров в Софийския апелативен съд още през 2017 година

Магистратът е подал формален сигнал до Министерство на вътрешните работи и персонално е уведомил тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, само че службите отхвърлят да работят по случая. Отказът е предписан още през 2017.

В началото на 2023 година обаче прокуратурата ненадейно взема решение да възобнови инспекцията.

По същото време стартира и досъдебното произвеждане за заканите против Владислава Цариградска – цели четири години след натиска върху нея от страна на групата към Божанов.

Цариградска е подавала многократни по-ранни сигнали до институциите, като един от тях е пуснат и през януари 2022 година, малко след образуването на кабинета „ Петков “, до Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР