Двама протестиращи са били убити в Иран снощи при демонстрациите

...
Двама протестиращи са били убити в Иран снощи при демонстрациите
Коментари Харесай

Двама убити на протести в Иран

Двама протестиращи са били убити в Иран нощес при демонстрациите против скъпотията и против държавното управление, удостовери полуофициалната организация Мехр, представена от Асошиейтед прес.

Демонстрациите, почнали в четвъртък поради острите стопански проблеми в страната, се обрисуват като най-мощните в Ислямската република след митингите към противоречивите президентски избори през 2009 година

В Деруд - град на към 325 км югозападно от Техеран, в западната провинция Лорестан, протестиращи се събрали на забранен от управляващите протест, който траял до късно нощес, оповестява Мехр. Агенцията цитира Хабиболах Ходжастепур, заместител по сигурността на провинциалния губернатор, който споделил, че вследствие на дейностите на провокатори противозаконното сборище провокирало конфликти, при които двама от протестиращите били убити.

Той не заяви каква е повода за гибелта на двамата, само че добави, че "полицията и силите за сигурност не са стреляли с патрони против хората ". Според него те били убити от непознати сътрудници, а не от силите на реда. "Ние открихме доказателства за наличието при конфликтите на врагове на революцията, на групировки на такфири и непознати сътрудници ", сподели Ходжастепур. Такфири е термин, употребен в Иран за сунитски екстремисти, изключително за членове на "Ислямска страна ".

Две тела, лежащи на земята в Деруд, се видяха на видеокадри, публикувани в обществените мрежи нощес, като в фрагментите се чуваха и изстрели, само че тогава още не можеше да бъде доказано, че има убити, показва АП.

Масовите митинги обгърнаха редица градове, в това число Машхад и столицата Техеран. Според организацията в тях са взели участие хиляди хора. Вчера управляващите оповестиха за минимум 50 задържани протестиращи до момента. Според държавната телевизия някои от протестиращите са скандирали името на сваления през 1979 година проамерикански шах Реза Пахлави, заставен да избяга в заточение и умрял по-късно.

АП отбелязва, че макар избухналите на редица места конфликти, полувоенният и хардлайнерски надъхан Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война и неговите локални подразделения не са се намесвали, както правеха по време на неразрешените демонстрации през 2009 година Според някои анализатори отвън Иран това евентуално се дължи на обстоятелството, че икономическите митинги се натрупат като негативи на сметката на считания за сдържан президент Хасан Рохани, чиято администрация подписа нуклеарното съглашение със международните сили, което очевидно не удовлетворява хардлайнерите към духовния водач аятолах Хаменей.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР