Двама президенти - на България Румен Радев и на Индия

...
Двама президенти - на България Румен Радев и на Индия
Коментари Харесай

Двама президенти откриха паметник на Махатма Ганди в София

Двама президенти - на България Румен Радев и на Индия - Рам Натх Ковинд, откриха монумент на Махатма Ганди в Южния парк в София.
Откриването стана в деня на Съединението на България.
По покана на президента Румен Радев президентът на Индия Рам Натх Ковинд е на държавно посещаване в България. Той е придружаван от брачната половинка си Савита Ковинд.
" Мирният героизъм на Махатма Ганди, неговата обич към родината, неговият принос за раждането на модерна Индия, алегорично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България ", сподели Радев при откриването на мемориала.
Индийският президент Ковинд назова Махатма Ганди: " татко на нацията ". " Бих желал да изкажа признателност на българския народ за това, че той отреди това постоянно място и дом за неговия монумент в красивата страна и навръх този празник ".


Ковинд посочи че " като труженик на ненасилието и деятел на мира " лидерът на индийското придвижване за самостоятелност е направил " политически немислимото в политически неизбежното ".
Нелсън Мандела и Мартин Лутер Кинг са измежду мнозината, въодушевили се от философията на Махатма Ганди, уточни още индийският президент Рам Натх Ковинд.
Паметникът на Махатма Ганди е дело на статуя Иван Русев.
Мохандас Карамчанд Ганди, наименуван Махатма (Велика душа - санскрит, б.р.) Ганди, се ражда през 1869 година В Порбандар, Гуджарат, като най-малкото от пет деца при четвъртия брак на Карамчанд Ганди с Путали Бай. Семейството е заможно и принадлежи към кастата на търговците вайши. Баща му заема поста на министър-председател на Порбандар, а по-късно - на Раджкот. И двамата родители са мощно набожни хиндуисти.


Ганди споделя, че родителите им ги възпитали в приемливост по отношение на друговерци. Както всички индуси и те били вегетарианци. Още като дете Ганди е очевидец на спорове на татко му с колониалните офицери в региона. От друга страна, той следи положителните и толерантни взаимоотношения сред другите религиозни общности - индуисти, мюсюлмани, парси и джайнисти.
Ганди стартира своята политическа активност в Южна Африка. Той основава през 1894 година Наталски индийски конгрес и повежда на 13 ноември 1913 година протестен марш към Трансваал, в резултат на което през 1914 година се приема Закона за подкрепяне на индийците.
В Южна Африка Ганди развива своята идея за ненасилствена опозиция, която назовава " сатяграха ". За африканското население не се ангажира по същия метод, а остава през целия си живот съсредоточен върху индийците. През 1920 година Махатма Ганди поема управлението на Индийския народен конгрес, който през идващите години се радикализира в дух на индуистки шовинизъм, което отблъсква от организацията доста мюсюлмани. През 1930 година Ганди инициира акция за гражданско непокорство и провежда Поход на солта, като митинг против английския монопол на солта. Този марш се трансформира в най-зрелищната акция на Ганди по време на битката за самостоятелност.
През 1942 година Ганди приканва за незабавната самостоятелност на Индия и заради това е задържан в Пуна. След две години е освободен по здравословни аргументи. Както в Южна Африка, по този начин и в Индия, Ганди е задържан неведнъж от английската колониална власт, като прекарва общо осем години в пандиза.

 Снимка 376829
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР