Двама преподаватели в СУ Иван Вазов“ – Мездра: Йоана Константинова

...
Двама преподаватели в СУ Иван Вазов“ – Мездра: Йоана Константинова
Коментари Харесай

Двама учители в мездренската гимназия осъществиха подготвителна визита в Испания по европейски проект

Двама преподаватели в СУ „ Иван Вазов “ – Мездра: Йоана Константинова – старши преподавател по британски език и координатор на плана, и Галина Маринова – преподавател по британски език, участваха в подготвителни работни срещи в Ибиса и Палма де Майорка, Балеарски острови, Испания, по Проект Kеy Action 1 „ School Education ” (Ключовa активност 1 „ Училищно обучение “), финансиран по Програмата на Европейския съюз за поддръжка на образованието, образованието, младежта и спорта в Европа „ Еразъм+ “ 2021-2027 година

Целта на подготвителните срещи бе да се открият контакти с учебни заведения сътрудници по плана в действителна среда след проведена  връзка по интернет. По време на визитата бяха направени писма за желание от учебните заведения домакини; примерна стратегия с действия за подвижностите, която включва главните цели, заложени във формуляра и Еразъм проектът за идващите 5 години: проучване на непознати езици – испански/ каталунски език, наблюдение на уроци (по британски език и др.); действия по изкуства; извънкласни действия, игри; разглеждане на забележителности (в Ибиса: Старият град Dalt vila – международно културно завещание на ЮНЕСКО, Природен парк и солни залежи Ses Salinas и други, в Палма де Майорка: Старият град Casco Antiguo, Катедрала „ Ла Сеу “, Замъкът „ Белвер “, Дворецът Almudaina, Арабските бани, Морски парк, Библиотека-градина, Музей Майорка и др.).

Партньор от гр. Ибиса (или както го назовават локалните – Eivissa) е Средно учебно заведение IES sa Blanca Dona. След среща с шефа на учебното заведение и с екипа по плана бе взето решение 10 възпитаници от гр. Мездра да посетят Ибиса през м. февруари 2023 година, а СУ „ Иван Вазов “ ще бъде хазаин през идната образователна година.

В Палма де Майорка сътрудници на мездренската гимназия са две междинни учебни заведения – IES Josep Sureda i Blanes, което е главен сътрудник по плана и IES Son Cladera, което ще провежда част от дейностите. Посещението на 10 възпитаници от СУ „ Иван Вазов ” в Палма де Майорка ще се реализира през м. март 2023 година

Интересна бе срещата с представители на Асоциацията на българите в Палма де Майорка и на българското неделно учебно заведение ПБНУ „ Св. Иван Рилски ”, с които също са планувани взаимни действия при визитата в града.

Освен за възпитаници, по плана ще бъдат проведени обучителни курсове за учители с партньорската организация в Палма де Майорка – Mallorca Works, по тематиката на плана: цифрови умения, работа с възпитаници със специфични просветителни потребности и в мултикултурна среда за педагогичен експерти от СУ „ Иван Вазов ”.

В момента тече асортимент на участниците в плана за учители и възпитаници, които подават мотивационно писмо и заявление до шефа на учебното заведение. За учениците ще бъде извършен и втори кръг на асортимент – изявление на британски език.

СУ „ Иван Вазов “ – Мездра получи акредитация по Програма „ Еразъм+ “ 2021-2027 година, Ключова активност 1 „ Образователна подвижност за жители “, бранш „ Училищно обучение “, с което получава опция да кандидатства по облекчена процедура по Еразъм планове през идващите 5 години.

Работната аудиенция в Ибиса и Палма де Майорка, Испания беше част от дейностите по тази акредитация.

През образователната 2022-2023 година следва да се проведат 40 подвижности на възпитаници и 10 на педагогичен експерти, подчинени на учебния Еразъм проект със следните две съществени цели:

1. Обучение фокусирано върху личностното развиване на учениците с приоритет към придобиване на на практика умения и познания, предприемаческо мислене и положително притежаване на непознати езици.

2. Обучения за развиване на цифровите компетентности на педагогическите експерти и работа с възпитаници със специфични просветителни потребности и в мултикултурна среда.

Броят на учениците, който е заложен в проекта „ Еразъм ” (наричан още Европейски проект за развитие) е избран въз основата на общия брой възпитаници, които се образоват в учебното заведение. Целта е в идващите 5 години най-малко половината от тях да вземат присъединяване в дейностите по Програма „ Еразъм+ “, като посетят учебни заведения в други страни. Това ще поддържа тактиката за развиване на учебното заведение в региона на проучването на непознати езици и придобиването на цифрови и отзивчиви умения.

Участието на педагогическия личен състав в подвижностите ще даде опция на всички тях да покачат своята мотивация и подготовка, защото една от задачите на учебното заведение е поощряване на образованието и ангажираността на педагогическите експерти през целия живот за продължаващо професионално развиване. След присъединяване в подвижностите, учителите ще провеждат вътрешно-квалификационни образования, посредством които ще предадат на своите сътрудници знанията и опита добит в съответната страна. От своя страна тези познания и опит ще бъдат внедрени в образователно-възпитателния развой, което се чака да докара до по-голям интерес и мотивация от страна на учениците и до по-голяма задоволеност от страна на учителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР