Двама представители на роднинския кръг на бившия казахстански президент Нурсултан

...
Двама представители на роднинския кръг на бившия казахстански президент Нурсултан
Коментари Харесай

Близки на Назарбаев напуснаха ключови постове в енергийния сектор в Казахстан

Двама представители на роднинския кръг на някогашния казахстански президент Нурсултан Назарбаев подадоха оставка от управлението на държавните компании за транспорт на нефт и газ, заяви през днешния ден суверенният фонд на централноазиатската страна, представен от Ройтерс.

Суверенният фонд, "Самрук-Казина ", сподели, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са се отдръпнали от качеството си на изпълнителни шефове на държавните компании за транспорт на нефт и газ "Казтрансойл " и "Казахгаз ".

Шарипбаев е женен за най-голямата щерка на някогашния президент Дарига Назарбаева, съгласно изявления на сина й в обществените мрежи. Нито Шарипбаев, нито Назарбаева са коментирали връзките си.
Досанов е брачен партньор на Алия Назарбаева, най-малката щерка на Назарбаев.

"Самрук-Казина " не посочи аргументите за оставките.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия, преди да се отдръпна през 2019 година Въпреки това той резервира необятни пълномощия и по-късно, които обаче загуби предходната седмица, когато наследникът му Касъм-Жомарт Токаев го измести от председателското място в Съвета за сигурност на фона на насилието при безредиците в Казахстан.

Осемдесет и една годишният някогашен водач не се е показвал обществено, откогато митингите избухнаха на 4 януари, а сериозните изявления на настоящия президент за него провокираха догатки, че преди Токаев да смъкна някогашния си настойник от поста сред двамата е настъпил раздор.

По-рано през седмицата Токаев съобщи, че желае сътрудниците на Назарбаев да споделят благосъстоянието си с обществото посредством постоянни дарения за новоучредена благотворителна фондация, отбелязва Ройтерс.

Бившият заместник-министър на енергетиката на Казахстан Жумабай Карагаев е бил арестуван от Агенцията за финансов мониторинг, заяви нейната пресслужба, представена от ТАСС.

Териториалното отделение на организацията в Мангистауска област е арестувало също "ръководители на платформи за електронна търговия и хора, имащи отношение към голословното покачване на цените на пропан-бутана в Мангистауска област ".

Според известието съдът е оставил някогашния заместник-министър на енергетиката под стража за период от два месеца. Той бе освободен от поста с решение на държавното управление единствено няколко часа по-рано през днешния ден.

Казахстанските правоохранителни органи освободиха още четирима жители на прилежащ Киргизстан, арестувани по-рано по съмнение в екстремистка активност.

Според вътрешното министерство те са се завърнали наред при фамилиите си.

Преди няколко дни управляващите освободиха от ареста и киргизстанския музикант Викрам Рузахунов, който по простъпка бе арестуван за присъединяване в безредиците в Алмати.
Казахстанският президент издаде декрет, с който от на следващия ден се анулира изключителното състояние в Актобинска област.

Преди това той подреди от 14 януари да бъде анулирано изключителното състояние в град Шимкент, Източноказахстанска, Карагандинска и Туркестанска област, а от 15-и и в Акмолинска и Костанайска област. По-рано, на 13 януари то беше анулирано и в Северноказахстанска, Павлодарска и Западноказахстанска област. Така изключителното състояние, въведено в цялата страна на 5 януари, остава в действие единствено в седем от 17-те района.

Антитерористичната интервенция в Казахстан продължава в три района, заяви през днешния ден Комитетът за национална сигурност. Това са Жамбилска област, Алматинска област и град Алмати, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР