Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус, пълен с

...
Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус, пълен с
Коментари Харесай

Двама млади полицаи загинаха при преследване на мигранти в Бургас

Двама служители на реда починаха при опит да спрат рейс, цялостен с мигранти. Това е станало към 5 часа сутринта на кръговото кръстовище " Трапезица " в Бургас. Три опита да бъде спрян рейса са били направени преди да се стигне до нещастието. На място е шефът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов. Вътрешния министър Иван също пътува натам.

Трафикът от Созопол в посока УМБАЛ-Бургас е отцепен.

Полицейският патрул направил опит да препречи пътя на водача на рейса, който губи надзор при опит да вземе завоя наляво на кръковото кръстовище и опустошава както полицейската кола, по този начин и два павилиона. На място има екипи на пожарна и полиция.

Информацията за тежкия случай удостовери и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" При опит да бъде спрян рейса, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да гибелта на двама чиновници на реда. Имало е гонене. Предприехме ограничения, с цел да се спре засиления мигрантски напън. В момента включваме дронове и военна техника ", сподели в ефира на Демерджиев.

 Снимка: " Булфото "

Заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев съобщи пред Българска национална телевизия, че жертвите на тежкия случай са служители на реда от ОДМВР - Бургас, които са патрулирали на входа на града.

Преди починалите да се включат в преследването на рейса с мигранти, транспортното средство не се е подчинило на два опита за прекъсване от постове на " Гранична полиция ". Тогава патрулиращите служители на реда в морския град поели рейса при влизането му в Бургас и подхванали дейности за прекъсването му. При гонка по улиците на града рейсът катастрофира и на място умират двамата чиновници на реда. 

 Снимка: " Булфото "

 Снимка: Facebook група Пътна Обстановка, Бургаска Област камери на кат зелло канал онлайн

 Снимка: Facebook група Пътна Обстановка, Бургаска Област камери на кат зелло канал онлайн

Свидетелка на случая показа пред БНР, че е видяла двама мъже да бягат от авариралия рейс, гонени от служители на реда. Предпола, че това са били трафикантите, тъй като единият споделил на другия: " давай да бягаме " на български.

Друг свидетел описа, че служителите на реда бързо са задържали единия от мъжете, само че другият е съумял да избяга. Мигрантите не са правили опит да избягат от мястото на случая.

Прокуратурата: При злополуката в Бургас става въпрос за тенденциозен и целеустремен акт

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев дефинира дейностите на водача на рейса с мигранти, който катастрофира и умъртви двама служители на реда, като " умишлен целеустремен тенденциозен акт ". По думите на Чинев в тази ситуация не може да се приказва за деяние по несъобразителност.

С оглед на сложността на случая и огромния публичен интерес следователи поемат огледа на местопроизшествието, съобщи Чинев.

По първична информация в рейса са пътували 48 незаконни мигранти, а самото транспортно средство не е напускало рамките на страната ни. Работи се в посока задържането на водача. Има лице, чието определяне занапред следва.

Окръжният прокурор добави още, че предстоят да се вземат крути и решителни ограничения за оправянето с казуса с незаконната миграция през страната.



По неофициална информация бежанците са минали незаконно през граничната ограда в периметъра на Малко Търново и са били скрити в багажното поделение на рейса. Няма тежко потърпевши измежду тях . Тепърва ще се обяснява националността им.

По информация на Българска национална телевизия регистрационните табелите на рейса са холандски, като не дават отговор на марката и модела на транспортното средство, т.е. - най-вероятно на рейса са поставени крадени номера.

Двама млади служители на реда са починалите

Йордан Илиев и старши служител на реда Атанас Галев са починалите служители на реда в Бургас, сподели журналистът Катя Касабова, която персонално ги познава. Йордан Илиев е избраник на нейна колежка - престъпна кореспондентка от уеб страницата " Флагман ".

И двамата са младежи, сложили кариерата си над всичко.

" Страшната вест от тази заран е, че са починали двама същински български служители на реда, които аз персонално познавах. Аз персонално познавах Йордан Илиев, който още не е навършил 30 години и вярваше, че има бъдеще и ще се развие в системата на Министерство на вътрешните работи. Той е избраник на наша колежка от редакцията - престъпния ни кореспондент Светослава Екидерова. Драмата е страшна, тя е ей там сега, шокирана, а аз даже нямам достъп до нея. Познавам Йордан, фамилията му, знам с какво обучение беше и по какъв начин се стремеше да израсне в системата. Същото се отнасяше и за старши служител на реда Атанас Галев от Първо РПУ. Тези млади мъже можеха и да не оказват помощ с толкоз огромна скорост и такава безрезервност на сътрудниците си, които са гонили рейса откъм Созопол. Според мен Йордан и Атанас са идвали от бул. " Сан Стефано " и са пробвали да пресрещнат рейса, когато са пометени. Загубата за Министерство на вътрешните работи е голяма, защото хората, които познаваха тези двама служители на реда, могат да потвърдят това, което споделям аз ", сподели Катя Касабова пред Българска национална телевизия.

 Снимка: Скрийншот от bTV

 Снимка: " Булфото "

След два месеца Йордан Илиев, който няма още 30 години, е щял да премине на по-висока служба в отдел " Криминална полиция " поради потвърдени качества, единствено за последните три месеца е награждаван три пъти за проявен подвиг. Тази нощ той въобще не е трябвало да бъде на работа, поел е изключително дежурство в друго поделение, в което не са достигали патрулните служители на реда, съобщи.

 Загиналият служител на реда Йордан Илиев
Загиналият служител на реда Йордан Илиев
Снимка: Флагман

Кметът на Бургас Димитър Николов разгласи ден на печал в града в утрешния ден в памет на починалите служители на реда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР