Двама пилоти са заспали и са пропуснали кацането си по

...
Двама пилоти са заспали и са пропуснали кацането си по
Коментари Харесай

Двама пилоти заспаха и пропуснаха летището си за кацане

Двама водачи са заспали и са пропуснали кацането си по време на полет от Судан до Етиопия в понеделник.

Инцидентът е станал на борда на Boeing 737-800 на Ethiopian Airlines на път от Хартум за Адис Абеба, оповестява Aviation Herald, представен от

Данните, получени от уеб страницата, демонстрират, че самолетът е летял на 11 200 метра височина на автопилот и не е подхванал втурване на интернационалното летище Боле в Адис Абеба, плануваната му дестинация, на 15 август.

Контролът на въздушното придвижване не съумял да се свърже с екипажа, макар че направил няколко опита за контакт.

Алармата обаче се е задействала, когато самолетът прелетял над пистата и траял. Впоследствие самолетът почнал да се спуска, кацайки безвредно към 25 минути по-късно. Данните от автоматизирано подвластно наблюдение-излъчване (ADS-B) демонстрират, че въздухоплавателното средство прелита над пистата, преди да стартира намаляване и маневриране за различен метод.

Авиационният анализатор Алекс Мачерас изрази в Twitter шока си от " надълбоко притеснителния случай ", който допуска, че може да е резултат от изтощението на водача.

" Умората на водачите не е нищо ново и продължава да съставлява една от най-сериозните закани за сигурността на въздуха – в интернационален проект ", написа той.

Докладът идва единствено месеци откакто водачи на Southwest Airlines и Delta Air Lines предизвестиха ръководителите на самолетните компании, че изтощението на водачите нараства и ги приканиха да третират умората и произлизащите от нея неточности като риск за сигурността.

" Умората, както остра, по този начин и кумулативна, се трансформира в опасност номер едно за сигурността на Southwest Airlines ", сподели Асоциацията на водачите на Southwest Airlines или SWAPA в писмо до ръководителите на самолетната компания през април.

Според писмото възходящото търсене на въздушни пътувания, до момента в който промишлеността стартира да се възвръща от пандемията от Covid-19, и хаосът при анулацията, провокиран от неприятното време, са измежду аргументите за увеличението на изтощението на водачите.

Още през май италианският вестник Repubblica заяви, че водач на ITA е бил уволнен, откакто " заспал” по време на полет сред Ню Йорк и Рим. Твърди се, че вторият водач е взел " позволена почивка” по това време, което е довело до загуба на връзка на Airbus A330 с контрола на въздушното придвижване за 10 минути.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР