Двама пилоти са загинали при . Това потвърди премиерът Димитър

...
Двама пилоти са загинали при . Това потвърди премиерът Димитър
Коментари Харесай

Двама пилоти са загинали при катастрофата край Граф Игнатиево - Булевард България

Двама водачи са починали при. Това удостовери министър председателят Димитър Главчев на взаимна конференция със служебния министър на защитата Атанас Запрянов.

Загиналите са офицери - водачи. Те са разпознати като Петко Димитров и Венцислав Донкин.

Единият е роден през 1973 година, другият - през 1996 година

" Те са водачи от 12 авиационна база в Долна Митрополия. Едни от най-хубавите инструктури. Изпълнявали са тези маневри неведнъж. Самолетът е бил механически изправен ", разгласи Димитър Петров, пълководец на Военновъздушни сили. На въпрос дали ще подаде оставка, той отговори: " Загубих един от най-хубавите си другари. Смятате ли, че ми е елементарно ".

Командирът изясни, че това е било подготвителен полет, плануван доста от дълго време и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана неведнъж в Долна Митрополия и през днешния ден е трябвало да бъде изпълнена като генерална подготовка за плануваното авиошоу на следващия ден.

Самолетът тази година е минал капитално-възстановителен ремонт и е бил признат от Военновъздушни сили, експлоатиран е без проблем за образователна и подготвителна активност. Петров не можа да даде пояснение за какво катапултът не е проработил.

" Върви разследване, не мога да разясня нищо като аргументи или претекстове. Задачата е тренирана неведнъж, това единствено по себе допуска, че са били тренирани за това, което вършат. Майор Димитров е един от най-хубавите летци на L-39 в България, а лейтенант Дункин е млад водач с отлични заложби, който беше една от очакванията въз основата ", сподели той.

Военната прокуратура е почнала следствие на случая.

За на следващия ден ще бъде разгласен печал във Въоръжените сили.

Учебният на пределно дребна височина.

Веднага след злополуката Запрянов анулира авиошоуто в Трета авиационна база, което трябваше да се организира в съботния ден.

За на следващия ден там беше планувано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на аероплан МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Припомняме, че последният драматичен случай с боен аероплан беше през юни 2021г. Тогава подполковник Валентин Терзиев почина при злополука на МиГ-29 при нощни учения над Черно море.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР