Двама пилоти, пет състезания и 12 точки разлика - такава

...
Двама пилоти, пет състезания и 12 точки разлика - такава
Коментари Харесай

Верстапен срещу Хамилтън: какво предстои в най-вълнуващата битка за титлата от години

Двама водачи, пет надпревари и 12 точки разлика - такава е картината на върха във преди заключителната част от сезона. Макс Верстапен влиза в последните пет старта за 2021 година с дребна преднина пред седемкратния международен първенец Люис Хамилтън, с вярата да прекъсне серията на британеца.

До момента двамата водят една от най-вълнуващите борби за купата в модерната епоха на Формула 1.

В последното десетилетие единствено два пъти разликата на този стадий сред кандидатите за купата е по-малка: 2012 и 2014 година, което подсигурява вълнуващи надпревари до финала.

Опитът или ентусиазмът: какво споделя историята

Залогът до края на сезона е огромен: осма купа за Хамилтън, която дефинитивно ще го бетонира като №1 във връзка с достиженията във Формула 1 или първа за Верстапен, с която нидерландецът ще може да капитализира големя си гений.

Още една корона би била пета поредна за Хамилтън, като по този индикатор той може да се изравни с Михаел Шумахер (пет следващи сред 2000 и 2004 г.) и в това време да мине пред именития немец по сбор трофеи.

Дотук през сезона Хамилтън има пет триумфа против осем за Верстапен. В своята кариера във Формула 1, в сезоните, в които се бори за купата, британецът единствено един път е бил обратно в точките и с по-малко победи от своя директен противник. Като това се случи през 2016 година - последният случай, в който Хамилтън беше надвит и то от съотборника си Нико Розберг.

Историята демонстрира, че това е най-трудната година за Хамилтън, като даже през 2017 и 2018 година, когато " Ферари " насочи съществено предизвикателство към " Мерцедес ", британецът въпреки всичко съумя да обърне развоя в своя изгода след лятната отмора.

 Верстапен против Хамилтън: какво следва в най-вълнуващата борба за купата от години
© Reuters

" Някак още клоня към Люис. Заради опита му и тъй като по принцип той постоянно побеждава най-после. Толкова е мъчно да го победиш, от време на време си мисля, че към момента може да се оправи ", сподели Нико Розберг, давайки преимущество на някогашния си съотборник.

Този път обаче традицията е против Хамилтън. При всички негови седем трофеи преди последните пет старта за сезона той в никакъв случай не е изоставал в точките. Най-малката разлика беше през 2008 година, когато по пътя към първата си купа Хамилтън водеше със единствено две пред Фелипе Маса преди последните пет старта.

В последните 10 сезона (от 2011 г.) насам единствено един път имаше поврат и този, който влезе като водач преди заключителните пет съревнования, не съумя да стане първенец. Това се случи през 2012 година и четирите точки на Фернандо Алонсо пред Себастиан Фетел не стигнаха, като германецът победи с три в края.

В поддръжка на Верстапен е и по-големият брой победи, които той има. Традиционно този, който има най-вече победи, печели купата, а последното изключение беше през 2016 година, когато Розберг взе девет победи против 10 за Хамилтън.

Какво следва до финала

" През тази година борбата сред двата тима е толкоз оспорвана, че няма причина това да не продължи и в последните пет надпревари ", сподели шефът на Кристиан Хорнър, с което опита да понижи упованията към своя водач Макс Верстапен.

Истината е, че доста специалисти и хора от падока чакат идващите две надпревари да минат под знака на " Ред бул ". През ноември колоната се придвижва в Мексико (7 ноември) и Бразилия (14 ноември), където обичайно " биковете " се показват доста по-добре.

" Пистите " Ерманос Родригес " и " Интерлагос " са сходни на тази в Австрия, където Макс взе две победи през този сезон. В Мексико трасето е на към 2000 метра, а в Бразилия на 800, до момента в който това в Австрия на 700 метра. На сходна надморска височина моторът на " Мерцедес " не съумява да се показва добре и това е от години, до момента в който този на " Хонда " няма проблеми ", сподели от гледната точка на експерта Гари Андерсън.

 Верстапен против Хамилтън: какво следва в най-вълнуващата борба за купата от години
© Reuters

Самият Хамилтън също удостовери, че чака противниците от " Ред бул " да диктуват темпото в идващите две надпревари.

След конкуренциите в Мексико и Бразилия предстоят три следващи в Близкия Изток. На 21 ноември Формула 1 ще дебютира в Катар на пистата " Лосаил ", а през декември два следващи уикенда са заключителните надпревари в Саудитска Арабия (5 декември) и Абу Даби (12 декември).

Трасетата в Катар и Саудитска Арабия са непознати за Формула 1, само че за тях към този момент бяха направени първите прогнози. " Лосаил " има една дълга права, само че огромна част от пистата е със приблизително бързи завои, което на хартия е преимущество за " Ред бул ", до момента в който трасето в Саудитска Арабия ще бъде измежду най-бързите в календара и пасва на " Мерцедес ".

" За момента колите са съвсем наедно. Всяка има преимущество в обособен съставен елемент. Всички чакаха в Остин " Мерцедес " да са с преимущество, само че се получи противоположното. Затова мисля, че е допустимо до края да забележим изненади ", сподели още Розберг. " Толкова доста неща ще се случат до края, тъй че никой не би трябвало да пропуща надпревари ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР