Двама патриарси, президент, председател на парламент и министър на отбраната,

...
Двама патриарси, президент, председател на парламент и министър на отбраната,
Коментари Харесай

На Шипка почитат паметта на загиналите за българското Освобождение

Двама патриарси, президент, ръководител на парламент и министър на защитата, както и всичките 15 митрополити на духовни епархии на Българската православна черква в страната почитат паметта на починалите за българското Освобождение воини и опълченци, по време на тазгодишните юбилейни празнувания, отдадени на 140 годишнина от освобождението на България от турско иго. Домакин на националните празнувания е Община Казанлък.

Събрали сме се на този всеизвестен връх да се преклоним пред героите на българската независимост и да почетем нашето общо минало. Под снега на св. Никола, Околчица, Орлово гнездо, лежат костите на героите, след 140 години мъчно някой ще каже кои са български и кои са съветски, само че с тези кости е съградено скелето на българската и съветската бойна популярност. Това съобщи президентът Румен Радев, представен от БГНЕС, в словото си на връх Шипка.

Шипка е капитал от исторически достолепия, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас – потомците и който ние не трябва да подменяме. През годините на августовските жеги и мартенските виелици вие бяхте тук, тъй като вие знаехте, че с вашето наличие с вашата респект, ние скрепяваме историческата истина, тъй като вие млади и остарели, сте опълченците на историческата истина, които не допуснахте тя да бъде поругана, съобщи Радев.

Благодаря на Негово Светейшество Неофит - патриарх на България и митрополит Софийски и на Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, който възвисява индивида. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата. Да живее България!, приключи словото си президентът.

Българският патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея на връх Шипка.

" Днес произнесохме молебствия за съветските воини и българските опълченци, героичен починали при защитата на Шипка. 140 година ни отделят, само че светлите облици на воините освободители не изчезват от паметта ни. Уникален е жертвеният темперамент на тази битка за независимост на поробените братя. Няма по-голяма обич от тази, която поставя душата за свободата на другите”, съобщи в словото си съветският патриарх Кирил. Руските воини, отдали живота си за спасението, те бяха мощни във войната и изгониха чужденците, като демонстрираха смелост и със личната си кръв заплатиха избавлението от дългия терор на една християнска страна. На това свещено място не може да не се усети благоволението и да не се преклоним пред починалите.

Да бъде безконечна и светла тяхната памет! Моля се за това духовната връзка сред нашите нации да остане нерушима за безконечни времена. Да запазим християнските полезности и православните обичаи на нашите отци. Сърдечно ви поздравявам и за прелестния монумент. Това е един празник за българския и съветския народ. Амин, сподели още съветският патриарх.

Този храм, от иконостаса и стените, на които ни гледат облиците на светите братя Кирил и Методий, на владетелите покръстители Борис I и Владимир и още доста български и съветски светци, остава и до през днешния ден един от най-ярките знаци и монументи на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна Христа обич и православното християнско единение. Това сподели патриарх Неофит в тържественото си слово.

" Нека в този церемониален популярен и незабравим за всички нас ден да възкликнем и ние дружно с освобожденеца и да кажем: Тоя ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него ", съобщи патриарх Неофит. Той прикани, в памет на всички герои във всички дни от живота, да съгряваме сърцата си с онази божествена обич, която по думите на Апостола е взаимозависимост със съвършенството.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР