Двама отведени в полицията и предупредени с протокол; присъствие на

...
Двама отведени в полицията и предупредени с протокол; присъствие на
Коментари Харесай

Асеновград: Имало ли е провокатори и полицейско насилие?

Двама отведени в полицията и предизвестени с протокол; наличие на провокатори и недоволства за принуждение против протестиращи, което полицията отхвърля – това е равносметката от снощния митинг в Асеновград, избухнал откакто дни по-рано група младежи от ромски генезис нападнаха възпитаници и треньори от клуба по гребане в града.

Около час и половина 500 протестирщи стояха при паметника на цар Иван Асен нощес, по-късно запяха патриотични песни, а след това потеглиха на шествие из града.

Някои от протестиращите обаче настояват, че демонстрацията им е била опорочена от провокатори, които са били от футболни агитки – неразбираемо дали локални или не, които скандирали расистки апели.

Баща на един от участниците в митинга сподели фотоси на юноша, който има по тялото си следи – твърди се, от пердах с палка.

Според очевидец групичка от 60-ина души, „ най-вече деца”, се е запътила към ромската махала, само че била пресрещната от служители на реда. Същият очевидец твърди, че е видял служители на реда да удрят един юноша с палка.

Според други данни става дума за група лица, които са били във очевидно нетрезво положение.

Полицията изрично отхвърля да е имало принуждение.

От локалната прокуратура дадоха ексклузивен брифинг, на който потвърдиха, че има 9 арестувани лица за случая, след който избухнаха демонстрациите, и им е повдигнато обвиняване за безчинство.

Част от задържаните ще получат обвиняване и за нанесени телесни повреди, а също и за отправени закани за ликвидиране.

Протестиращите пък декларират, че демонстрациите им ще продължат до понеделник.

Напрежението в Асеновград беше коментирано в студиото на „ Тази сутрин” от някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов и водача на партия ДРОМ Илия Илиев.

Според Радулов има огромна разлика сред събитията в Катуница и в този момент, защото Катуница беше преди избори, а в този момент сме в следизборна обстановка. Мерките, които се вземат да се тушира напрежението, по неговите думи са верни.

„ Хората се оплакват от принуждение, тъй като като има огромни скупчвания на маси, чиновниците на Министерство на вътрешните работи имат за съществена задача да не разрешат контакт сред двете противопоставящи се групи”, уточни той.

„ Внимателно наблюдавах историята. Макар че никой няма право на разпра, преди (този спор – б.ред.) е имало две девойки, които са които са паднали във водата, а две момчета роми са желали да им оказват помощ. Те обаче са били напъдени за това, че са роми”, беше пък тезата на Илиев.

Вижте още във видеото:

-->

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР