Двама от трима българи са с повишено и нездравословно тегло.

...
Двама от трима българи са с повишено и нездравословно тегло.
Коментари Харесай

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

Двама от трима българи са с нараснало и нездравословно тегло . По този обезпокоителен индикатор страната ни изпреварва както Европа, по този начин и света. Това демонстрират най-актуалните данни към 4 март - Световният ден на битката със затлъстяването

Разпространението

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, демонстрират последните данни на . В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с показател на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25 са с наднормено тегло, а при показател над 30 - със затлъстяване. Индексът на телесна маса е главен индикатор за установяване на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се образува от тежестта на човек в килограми, разграничено на растежа му в метри издигнат на квадрат.

58.67% е делът на хората в Европа , които са с наднормено тегло, а в Европейски Съюз - 59.35%, Едва в 5 страни на Стария континент броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България, а точно в Чехия (62.3), Гърция (62.3), Израел (64.3), Малта (66.4) и Англия (63.7). Около 13% са хората по света със затлъстяване, а в Европа те са 23.3% . В България делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, .

Аналогична е обстановката и при децата, където съгласно данните на, делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване сред 5 и 9 години доближават до 17.1%, а девойките до 10.2%.

Какво е затлъстяването

Затлъстяването и наднорменото тегло са два термина, с които се отбелязва повишението на телесната маса над равнищата, които се смятат здравословни за даден растеж, възраст и пол.

Затлъстяването или обезитетът е хронично положение особено с струпване на прекалено количество телесна мастна тъкан, което има негативен резултат върху здравето и е обвързвано с понижена дълготрайност на живота.

Причините за затлъстяването са сложни, като главните са приемственост, обездвижване, препитание или несъразмерна приложимост на алкохол, недоспиване, някои лекарства, някои ендокринни болести.

Какви са здравословните последици от наднорменото тегло и обезитета?

Повишеният ИТМ е главен рисков фактор за незаразни болести като:
Сърдечно-съдови (инфаркт, инсулт), които са съществена причина за гибел през 2012; Въглехидратни нарушавания (предиабет и диабет) - 90% от хората със захарен диабет вид 2 са с наднормено тегло или затлъстяване; Болести на опорно-двигателния уред (подагра, остеоартит - заболяване с висока степен на инвалидизация посредством недъгавост на ставите); Жлъчни болести (камъни) Обструктивна сънна апнея Менструални нарушавания, еректилна дисфункция Безплодие Някои типове рак (вкл. на гърдите, яйчниците, простата, черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и дебелото черво).
Рискът от незаразни болести нараства с повишаването на показателя на телесна маса .

Наднорменото тегло и обезитета в детска възраст се свързват с висока възможност за затлъстяване, преждевременна гибел и неработоспособност в зрелост. В допълнение към по-високите рискови фактори, децата с обезитет се сблъскват с дихателни усложнения, нараснал риск от фрактури, хипертония, ранни маркери за сърдечно-съдови болести, инсулинова устойчивост и психически проблеми.

Загубата на тегло се свързва с възстановяване на разнообразни коморбидности, свързани с обезитета:
5% загуба на телесна маса се свързва с понижаване на систолното и диастолното кръвно налягане и понижаване на гликирания хемоглубин (HbA1c)2 5-10% загуба на телесно тегло се свързва с понижаване на липидите при неалкохолна чернодробна статоза; възстановяване на овулацията и урегулиране на менструалния цикъл; предварителна защита на диабет вид 22 10-15% редукция на тежестта усъвършенства симптоматиката и усилва функционалността при хора с остеоартрит, гатроезофагиален рефлукс, сънна апнея; понижаване на възпалението и фиброзата при неалкохолния стаетохепатит (NASH); понижаване на периодичност на инконтиненция и усъвършенствания при сърдечно-съдови заболявания2,3 - Над 15% загуба на телесно тегло води до ремисия на диабет вид 2, изключително когато диабетът е открит скоро, усъвършенствания в сърдечния темп и понижаване на кардиоваскуларната смъртност 4,5,6
Как могат да бъдат преборени наднорменото тегло и обезитета?

Наднорменото тегло и затлъстяването, както и другите незаразни заболявания са извънредно предотвратими. На самостоятелно равнище хората могат да:
Ограничат енергийния банкет на мазнини и захари; Увеличат потреблението на плодове и зеленчуци, пълнозърести храни и ядки Да подхващат физическа интензивност (60 минути дневно за децата и 150 минути за цялата седмица за възрастните).
Някои изследвания демонстрират, че инкретин-базирана терапия може да поддържа самостоятелните старания в битката с наднорменото тегло.

Референции:
Garvey WT et al. Endocr Pract 2016;22(Suppl. 3):1-203 Look AHEAD Research Group. Lancet Diabetes Endocrinol 2016;4:913-21. Lean ME et al. Lancet 2018;391:541-51 Benraoune F and Litwin SE. Curr Opin Cardiol 2011;26:555-61 Sundström J et al. Circulation 2017;135:1577-85.
Материалът е част от осведомителна акция на Novo Nordisk във връзка Световния ден на битката със затлъстяването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР