Двама от основните претенденти за кметския стол в София -

...
Двама от основните претенденти за кметския стол в София -
Коментари Харесай

Терзиев и Хекимян с първи дебат, размениха си хапливи въпроси

Двама от главните кандидати за кметския стол в София - Антон Хекимян и Васил Терзиев, се изправиха един против различен в първия си избирателен спор. Кандидатите на ГЕРБ-СДС и на Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " разясниха настоящи тематики пред Дарик. Дебатът мина с замяна на леки нападки и остри въпроси, само че без значително напрежение.
Прочетете още
Защо желаете да станете кмет на София?

Обичам този град, роден съм тук, пребивавам тук, всичко, което съм постигнал професионално е тук, децата ми са тук и желая да останат. Градът може да бъде по-красив и по-зелен. Свикнали сме да чуваме: Тук е по този начин, и се помиряваме. А аз имам вяра, че може да е по-различно, да има вложители, да влагаме в обучение. София може и ще бъде един от най-хубавите градове за живеене и за политики, само че за тази цел би трябвало да има самоуверен човек, който да има визия и да може да мечтае, да преведе тази визия в настоящи политики, изясни Васил Терзиев.

Живея в София. Живея живота на 90% от софиянци, познавам проблемите, ходя по същите тротоари. За да бъде чист и спретнат град, би трябвало да се работи и аз желая да го направя. Затова би трябвало да има въведени стандарти, с цел да няма ремонт на ремонта. Трябва да прекратим старите практики, с цел да подобрим живота на софиянци. Трябва да довършим огромните инфраструктурни планове. Да бъде комплициран завършек на проблемите с неналичието тук-там в детските градини, изясни Антон Хекимян.

Още на първия въпрос обаче двамата си размениха стрели. Той бе за непрекъснатите поправки по ул. " Шишман ".

Какъв е изходът за ул. " Шишман " и дали може да се поеме ангажимент най-малко една година да не се разкопава, попита водещият.

Мога да поема ангажимент, само че всичко там е безобразно. За да спре разкопаването, би трябвало да има стандарти, отговори Хекимян. За да се затвори улицата за придвижване, би трябвало хората да имат места за паркиране. Но да се резервира духа на остаряла София.

Терзиев стартира с въпрос към Хекимян - Кой е в ръководство и докара до това " Шишман " да се ремонтира непрестанно. За да се промени, би трябвало да се трансформират доста работи. Стандарти има, само че те не се съблюдават - надзор, санкции.

Хекимян отговори: Определено за " Шишман " и за другите поправки не съм виновен аз. Трябва да променим това. Аз съм самостоятелен. И като публицист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори.

1. Обществен ред

Комуникацията с жителите е един от най-големите проблеми. Те не усещат, че гласът им се чува и това е нещо, което ще прекъснем, подсигурява Терзиев.

Много е елементарно да има приложение, в което хората да изпращат сигнали и фотоси, по сходство на тв форматите. Гласът на хората може да бъде чут и аз съм индивидът, който може да ги чуе, отговори Хекимян.

Трябва да спрем убийствата на пътя и желая всички камери, които дават отговор за трафика, да могат да се включат в системата за санкции и да няма джигити на пътя. Има гражданска сила, която може да върви в тази посока. И дружно - хората и общината, да се обединим и да спрем джигитите на пътя, добави претендентът на ГЕРБ.

Защо общината купува камери, които не правят работа и не регистрират скорост, попита обаче Терзиев.

Тези камери са трафик камери и с цел да се трансформират, са нужни законови проблеми. Камерите не дават отговор механически, само че няма да е скъпо да бъдат пригодени по този начин, че да засичат джигитите на пътя и да се събират санкциите, отговори Хекимян.

Как ще се противодейства на вандалските прояви?

Видеонаблюдение на всевъзможни публични обекти, дейна работа на общинска полиция и дейна активност на самите жители, които да пускат сигнали за редовно нарушаване, сподели Терзиев.

Камери сигурно, сподели Хекимян. Но попита Терзиев какъв брой коства един общински служител на реда.

4000 лева, отговори претендентът на ПП-ДБ и " Спаси София ".

За да се случи всичко това, са нужни още средства, сподели Хекимян.

2. Паркиране

Състоянието на велоалеите

Карам колело всякога, когато имам опция, и знам какъв брой е мъчно това в София. Велоалеите би трябвало да се свържат, би трябвало да се поддържат. Но би трябвало да се промени и мисленето. За да пожелаем да свалим някого от колата, би трябвало да създадем условия. Много километри велоалеи могат да бъдат построени в София, само че обещанието да изградим още няма да има смисъл, в случай че те не са свързани, сподели Хекимян.

Терзиев го засече с въпрос дали знае какъв брой километра велоалеи има в столицата и не получи отговор.

65 км има сега, или 116, зависи по какъв начин ги броиш. Нашата визия е да има над 100 км, само че те да правят работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те различен превоз, би трябвало да има мисъл и да бъдат построени лъчовете от кварталите към центъра, изясни Терзиев.

И двамата се сплотиха, че един мандат - 4 година, е изцяло задоволителен, с цел да се трансфорат велоалеите в транспортна инфраструктура.

Създаването на стандарти и правила е значимо. Същото е и с тротинетките. Това зависи от общината като надзор, само че и като отговорност на хората, сподели Хекимян.

За тротинетките се разгласи и Терзиев.

Двамата размениха престрелки за това какви вложения са нужни. И трябваше да бъдат прекратени от водещия.

Биха ли прекратили потреблението на частни автобусни линии?

Има две хипотези - че превоза е обществена услуга и би трябвало да бъде дотирана. Другата е, комерсиална. От моя позиция общината би трябвало да бъде виновна и цените да са идентични, сподели Терзиев.

Хекимян го нападна за какво преди година Политическа партия не са желали да бъде подкрепят градския превоз.  

Градският превоз би трябвало да бъде публичен и наличен, сподели претендентът на ГЕРБ-СДС.

3. Образование, детски градини и учебни заведения

2000 са изчезналите места за детските градини, всички останали са яслени групи. 37 градини могат да бъдат издигнати, изясни Хекимян. Останах заинтригуван по какъв начин военното министерство желае да продава терени

10 хиляди места липсват, ще бъдат понижени до 6 хиляди, само че остават хиляди, за което отново би трябвало да се построят към 20 нови детски градини. Трябва да се промени метода на систематизиране - сега е къде живееш, а не къде работиш. Но, с цел да се понижи трафика, би трябвало да се намерения детски градини да има към работата на родителите, сподели Терзиев. Той подсети, че във компанията са имали детска градина, по тази причина бизнесът трябвало да се включи.

4. Градска среда

Некачествените поправки

Когато става въпрос за публични поръчки, мъчно можем да вкараме майстори от чужбина, само че можем да накараме компаниите да образоват своите служащи. Защото това, което се случва с жълтите павета е неприемливо. Трябва да има стандарти, безапелационен бе Хекимян.

Защо допуснахте толкоз некачествени поправки, всичко е сбъркано изначално, подлага на критика Терзиев и даде препоръки по какъв начин да се подобрят процедурите.

Ремонт на Къщата с ягодите, даде обещание Хекимян.

Сградата на Министерство на вътрешните работи на Лъвов мост желая да бъде превърната в музей, сподели Терзиев.

Чистота на въздуха

Заложили сме на промяна на източниците за отопление на 3000 семейства. Датчици за следене чистотата на въздуха, сподели Терзиев. Със сметоизвозването има огромен проблем - не се извозва боклука, кофите преливат, а компаниите не се глобяват.

Ако продължим с Оперативната стратегия - не 3, а 10 хиляди печки на твърдо гориво ще бъдат сменени. Доскоро са били 55 хиляди, към този момент са паднали на 30 хиляди, програмата би трябвало да продължи, сподели Хекимян.

Трябва да имаме мощна общинска компания за непорочност, би трябвало да влагаме в техника. Ако частна компания не се оправя - махаме компанията и влиза общинска, безапелационен бе той.

Трябва да се преразгледат договорите и 2025 година, когато изтичат, да се направи доста по-различна тръжна процедура, да се види по какъв начин да поканим интернационалните оператори, че да има по-голяма конкуренция, тъй като сега са 3 компании, а плащаме повече от Пловдив, сподели Терзиев.

Няма потребност да чакаме - можем да прекратим договорите, в случай че не сме удовлетворени, отсече Хекимян.

5. Спорт

Физкултурни салони в учебните заведения

Голяма част от вложенията са ориентирани точно към спорта - има построени стрийт фитнеси, зони, отредени за спорт в междублоковите пространства и това би трябвало да продължи, изясни Хекимян.

Отварянето на учебните дворове, създаване на спортни уреди за всички възрасти във всеки квартал. И с това да се ангажира и бизнесът, с цел да бъдат построени повече спортни площадки, сподели Терзиев.

Нов народен стадион

Да, би трябвало да има, да се работи с страната и да е на друго място, леснодостъпно с метро, сподели Терзиев.

Това не може да е работа единствено на общината. Трябва да се построят още две спирки на метрото в Люлин, които да свържат с Околовръстния път, и там да бъде построен националния стадион, разгласи Хекимян визията си.

6. Здравеопазването

Състоянието на поликлиниките

Трябва да се работи за това, с цел да може целият поток от хора да бъде в доболничната помощ, да се усъвършенства материалната база, да се премисли икономическият модел, който да подтиква повече лекари, изясни Терзиев.

Това са структури, които би трябвало да бъдат актуализирани и да бъдат същински функциониращи, сподели Хекимян. И разгласи, че би трябвало да има детска поликлиника в София.

В София би трябвало да има приюти за старите хора и има здания, които могат да бъдат трансформирани в такива, добави той.

7. Екология, туризъм

Да няма презастрояване на парковете

Защо 15 година общината не влезе в ролята си да задвижи отчуждителните процедури, попита Терзиев.

Знаете ли какъв брой коства това, отвърна го Хекимян.

10 милиарда, отговори Терзиев.

Това е проблем, заложен от дълго време, нито една община не може да се оправи, нужна е помощта на страната - няма по какъв начин нещо, което почнало от страната с връщането на тези терени, а по-късно общината да ги изплаща, сподели Хекимян.

Не може години наред една автокъща да не може да бъде отстранена, попита той.

Лифтовете към Витоша

Трябва да се съблюдава разпореждането на основния проектант, сподели Хекимян.

Проблемът е в приватизационния контракт, решението е да се седне на масата и да се предоговорят всички проблеми, сподели Терзиев. Единият вид е да има публично-частно партньорство. Другият - да бъдат отстранени неработещите уреди, да се изградят нови.

Става въпрос за размиване на отговорности през всички тези години, сподели Хекимян. Поемам отговорност за възстановяване на инфраструктурата на Витоша.

Бездомните кучета

Нови центрове и стимулиране на хората да си вземат любимци от улицата, сподели Хекимян, който самият си е взел котка.

Образователна стратегия, регистрация на всички, изиска Терзиев.

8. Култура

Терзиев ще покаже на посетител Народния спектакъл.

Хекимян ще покаже центъра на София и всички красиви здания в него. 

И двамата желаеха развиването на просвета по кварталите.

9. Бъдеще и смарт сити

Най-мащабният план за възстановяване на цифровите услуги

Голям проблем на общината е, че не работи с цифровизация, сподели Терзиев. И даде обещание целият град и инфраструктурата му да бъде в един модел, да има цифров двойник, с цел да може да се направи разбор на трафика. Другата огромна инвестиция да е система, през която жителите да виждат какво се работи

Умният град за мен знае по какъв начин да изразходва ресурсите си, сподели Хекимян. Фотоволтаици на учебните заведения, рационализация на мощностите, даде обещание той.

10. Финанси и битка с корупцията

Образованието е тематиката, която сплоти двамата като нужда от вложения.

11. Крайните квартали

За да се развият, би трябвало да се построява инфраструктура, което към този момент се прави. Но доста от булевардите би трябвало да бъдат довършени, сподели Хекимян. В Надежда е построен 4-етажен паркинг - това е методът, по който може да се реши казусът с паркирането в кварталите.

Много обещани паркинги, единствено един осъществен, има разлика сред положителни обещания и реализация. Никаква съгласуваност с някои от регионите, подлага на критика Терзиев. И изиска съгласуваност и нова градска среда.

Два пъти обиколих всички региони, сподели Терзиев.

Колко пъти сте били в Люлин, Надежда, попита Хекимян.

Повече от вас евентуално, отвърна му претендентът на ПП-ДБ.

Съмнявам се, би трябвало да се усъвършенства инфраструктурата.

12. Лидерство

Опит в ръководството на огромни бюджети

Бюджетът ще го ръководя дружно със СОС и екипа ми и всичко би трябвало да се случва транспарантно, изясни Хекимян.

Терзиев изясни, че има богат опит в ръководството на огромни бюджети и взимането на тежки решения. Направили сме сериозен екип, тъй като изразходването на публични средства е по-сериозно и отговорно от частния бизнес, изясни той. И разгласи, че главната му цел е да отстоява публичния интерес.

Как отстоявате публичния интерес, откакто партията, която представлявате, искаше да блокира бюджета на София, нападна Хекимян.

Патриотизмът

Разбирам го като това да не си изхвърляш боклука през прозореца.

Как ще си избират екипите? И биха ли взели член от екипа на Фандъкова, който има добра концепция или добър професионален път.

Не бихме имали двойни стандарти в ръководство, безапелационен бе Терзиев. Бихме дали късмет на всеки човек да се потвърди, добави той. И описа, че избира екипа си към този момент от месеци.

Има доста скъпи хора от екипа на Фандъкова, които могат да продължат да извършват длъжността си. Но желая да работя с нови хора, които съм избрал, сподели Хекимян.

13. Лични качества

За привличане на вложителите

През годините съм докарал доста компании - американски и европейски, които са се открили тук. Умия да сплотявам хора от другите организации, всеки, който може да способства за града. Умея да бленувам и имам визия по какъв начин да се случват нещата, сподели Терзиев.

Умея да слушам хората. Чувам всеки жител, приказвам със съседите си. По същия метод ще беседвам с вложителите, сподели Хекимян. Аз съм персона, която е потвърдила - бил съм до хората и съм решавал техните проблеми. Доказал съм, че мога. Вратата ми няма да стои затворена. 

Сянката на свадите

Политическа взаимозависимост в нюзрума на Би Ти Ви в никакъв случай не е имало - и преди мен, и по време на моето ръководство като шеф на " Новини, настоящи излъчвания и спорт ". Журналистите извършват специалността си безупречно и мога да подсигурявам. Мога да подсигурявам и за моята политическа обективност и безпристрастност. За мен най-голямата полезност е, когато човек ме срещне на пътя и каже - толкоз години не разбрах на коя политическа мощ симпатизираш, сподели Хекимян.

Случи се бързо, предлагането бе ненадейно за мен, на София има потребност да се развива, изясни той за предлагането да е претендент за кмет на ГЕРБ-СДС.

Оставил съм своя доста позитивен отпечатък върху този град, сподели Терзиев.

Но бе пресечен от Хекимян с въпрос за предишното му.

Това, в което имам вяра е, че няма неуместни въпроси и не съм бягал от нито един публицист, нито един жител, на всеки съм обяснявал житейския си път. Вярвам в честния разговор, да слушаш хората. За един градоначалник и водач е доста значимо да може да слуша рецензията, сподели Терзиев.

Така и не чух отговор на въпроса за предишното, попита тго Хукимян.

Говорил съм за предишното доста повече от вас, тъй като съм в този развой от месеци. Това, в което имам вяра е, че човек би трябвало да бъде съден по делата, отговори Терзиев.

14. Наследството и бъдещето на София

Какво ще се случи с Топлофикация - София

Базата и всичко, което има, би трябвало да е общинско. Модернизация на мощностите, с цел да има ниска цена. Искам, когато си заплащам сметката, да знам какво заплащам, сподели Хукимян.

Ако всички тези хрумвания на ГЕРБ за когенерация, в случай че бяха осъществени, още предходната година Топлофикация щеше да си е платила задълженията. Преди да приказваме кой ще оперира това сдружение, то би трябвало да бъде плътно като ръководство и финансови параметри, сподели Терзиев.

Блиц изявление

Водещ приоритет или концепция от съперника, който поддържат

Терзиев: Сигурност.

Хекимян: Образование и привличане на вложения.

Частичното саниране на здания

Терзиев: Абсолютно.

Хекимян: Трябва да се промени закона.

Високите здания

Хекимян: Против, когато се огледа към Витоша. Трябва да бъде отредено място за небостъргачи.

Терзиев: Трябва да има в зони, където има други и където цялата конструкция е планувана към това.

Квартал или индустриална зона на мястото на " Кремиковци "

Терзиев: Комбинация от двете.

Хекимян: Екологично чисто произвеждане и високи технологии.

Незаконните къщи на затруднени финансово хора

Хекимян: Ако е нарушен закона, да. Ако може да се употребява от общината за други цели - да се направи.

Терзиев: Трябва, само че доста деликатно, тъй като това са човешки ориси.

Да има ли Юбер в София?

Терзиев: Аз съм за, това не би нарушило ползите на сектора.

Хекимян: Също съм за, тъй като към този момент няма толкоз доста таксита. Със сигурност би трябвало да има система, която да подсигурява по верен метод по какъв начин се случва това.

Как финансират акцията си

Хекимян: Парите идват напълно от ГЕРБ.

Терзиев: Дарения към политическите партии.

За какво биха дали средства

Терзиев: Културни действия.

Хекимян: Детски градини.

Послание към гласоподавателите

Хекимян: Аз съм човек, който върви крепко стъпил на земята. Виждам какво е направено в София и какво може да бъде направено - довеждане докрай на огромните инфраструктурни планове, работа с кварталите, чист град, в който да живееш по стандарти.

Терзиев: Да мечтаем повече и да имаме вяра, че можем да имаме град, който е комфортен за живеене, сигурен и хубав, в който можем да живеем здравословно, да нямаме проблеми с детски градини и ясли, да се влага в учебната инфраструктура, да няма региони втора употреба, да има ред, да спрем с порочните практики и корупционните модели, да няма ремонт на ремонта, да има транспарантно и цифрово ръководство, което да работи с хората.

Източник: 24 часа
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР