Двама от най-големите производители на лекарства в света работят заедно

...
Двама от най-големите производители на лекарства в света работят заедно
Коментари Харесай

Sanofi и GlaxoSmithKline обявиха общ проект за ваксина срещу COVID-19

Двама от най-големите производители на медикаменти в света работят дружно за създаването на коронавирусна ваксина. Sanofi и GlaxoSmithKline оповестиха съдействието си тази заран, само че финансовите условия на договорката не бяха оповестени. Двете компании желаят да стартират проби на евентуална ваксина при хора по-късно тази година, с цел да бъдат подготвени за приложимост през втората половина на 2021 година, информира Business Insider

Sanofi и GSK ще употребяват построена платформа на ваксина на протеинова основа плюс адювант (съставка, употребена във ваксините, която спомага за стимулирането на по-силен имунен отговор отстрана на организма, получил имунизацията. Sanofi ще предложи антиген, ориентиран към протеина на ковид, а GSK ще обезпечи адювант, който може да понижи нужното количество ваксина, належащо за една доза.

Двете европейски фармации имат десетилетия опит в създаването на ваксини. Тяхната комбинирана пазарна стойност надвишава 200 милиарда $, като за тях работят към 200 000 служащи.

„ Като водещ международен производител на ваксини, фокусът ни номер едно е да помогнем за създаването на ваксина “, сподели изпълнителният шеф на GlaxoSmithKline Ема Уолмсли.

Американският орган за биомедицински разширени проучвания и развиване (BARDA) отчасти финансира проучванията на имунизациите на Sanofi.

„ Това съдействие има капацитет да понижи дозата на имунизацията, тъй че да се осигурят количества за по-голям брой хора, да бъде прекратена тази пандемия и да помогне на света да стане по-добре квалифициран или даже да предотврати бъдещи огнища на ковид “, разяснява шефът на BARDA Рик Брайт.

Според Световната здравна организация сега текат клинични тествания на 70 разнообразни ваксини. Няма прецизен период по кое време ще бъде подготвена взаимната разработка на Sanofi и GSK, само че двете компании се ангажираха тяхната ваксина да бъде налична за всички хора.

Източник: Business Insider
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР