Двама от членовете на Съвета за електронни медии – Пролет

...
Двама от членовете на Съвета за електронни медии – Пролет
Коментари Харесай

Двама членове на СЕМ поискаха оставката на Соня Момчилова

Двама от членовете на Съвета за електронни медии – Пролет Велкова и Симона Велева, приканиха председателката на съвета Соня Момчилова да подаде оставката си. Повод за това е изявление на Момчилова, в което тя окачествява зверствата в Буча като агитация. Предложението бе отправено в границите на днешното съвещание на Съвет за електронни медии, което бе излъчено онлайн в платформата зуум.

„ Тези позиции скандализираха три страни. Смея да кажа, че ни скараха с три страни – страната Украйна, страната Съединени американски щати и страната България в лицето на нейното външно министерство “, сподели Пролет Велкова. Тя напомни, че против това изявление на председателката на Съвет за електронни медии са реагирали посолствата на Украйна и Съединени американски щати, правозащитници, свободно организирали се публицисти, както и от Асоциацията на европейските публицисти.

„ Колеги, в случай че не желаеме Съвет за електронни медии да продължава да носи този позор, аз по този начин го изживявам – като позор, апелирам, присъединете се и вие към този апел за оставката на госпожа Соня Момчилова “, прикани Велкова.

Симона Велева разгласи изявлението на Момчилова като „ проблематично, тъй като за следващ път в това изявление не са показани позиции, не са предпазени позиции и положения, които съветът е приел, а се застъпват или се внушават различен вид послания, които съветът не припознава. За мен също се изпадна в една неприятна и срамна обстановка, в която съветът би трябвало да се разграничава от своя председател или да оборва своя ръководител “, сподели тя.

„ Ще се причисля към апела за оставка, тъй като мисля, че преди всичко, това е персонален акт и че в случай че той бъде изпълнен, това няма да докара до персонална вреда за госпожа Момчилова. Напротив – тя ще покаже, че показва органа пред себе си и пред личните си ползи “, съобщи Велева.

Соня Момчилова съобщи: „ Надявам се да сте гледали въпросното изявление. Въпреки доброжелателните ви увещания да не давам изявление на това място в този формат, аз останах вярна на правилото си да не отхвърлям изявленията, тъй като това дадох обещание още преди да встъпя в служба в Съвет за електронни медии. Защото считам, че изискуем цялостна бистрота, изясненост и и доклад за всичко, което се случва в регулатора, по тази причина и той работи по този метод. Това е най-прозрачният метод, най-работливият и безпаричен регулатор “. 

„ Въпросът ми беше заложен в персонално качество като публицист какво считам за дезинформацията.  Какво мисля и по какъв начин я намирам. И тогава аз споделих това, което е споделил още Ото декор Бисмарк, Чърчил, Екзюпери… Мога да продължа с Дебелянов, Йосиф Хербст и впрочем хора, оставили младите си животи по бойните полета, а точно, че истината постоянно пада първа изумена в една война и че има двупосочна дезинформация. И това мисля, че е най-нормалното нещо, което мога да кажа като публицист, който е отразявал, който е пускал информации от сходни събития в свои излъчвания “, изясни тя. 

„ Казвам, че изброявам събития, обстоятелства и тематики от полето на военния спектакъл, от тях мнимата гибел на президента Путин, подмяната му, споделих и Буча. Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тематика знаете, че имаше доста тълкования, вариации, инвенции, спекулации – по тази причина я показах “, съобщи Момчилова.

Габриела Наплатанова изясни, че във връзка тематиките, свързани с отразяването на събитията, свързани с войната на Русия против Украйна, предлага фокусиран мониторинг върху отразяването на събитията в съветската федерация от 23 до 26 юни, предизвикани от частната военна група „ Вагнер “ да се изследва скоростта на реакция към събитията, представянето на хронологията им, употребяваните източници и показаните тълкования в новините и публицистичните излъчвания на електронните и онлайн медиите с видеосъдържание, които са регистрирани в обществения указател на Съвет за електронни медии. Предложението ѝ е мониторингът да обхване новините и актуално-публицистичното наличие в стратегиите на малките екрани „ Българска национална телевизия 1 “, „ Би Ти Ви “, „ Нова телевизия “, „ България он Ер “, „ България 24 “, „ Алфа “, „ Скат “, „ 7/8 “, както и на радиата „ Хоризонт “, „ Дарик “ и други по поръчка, вписани в регистъра.

Предложението на Габриела Наплатанова бе признато с четири гласа „ за “ и един „ срещу “. Симона Велева се изрече „ срещу “, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР