Двама нови кандидати за президент на БФС се появиха само

...
Двама нови кандидати за президент на БФС се появиха само
Коментари Харесай

И Гонзо иска да е президент на БФС: Всички кандидати преди Конгреса на 15 март

Двама нови претенденти за президент на БФС се появиха единствено месец преди следващия ексклузивен конгрес, на който би трябвало да се гласоподава оставката на Борислав Михайлов.

Михайлов беше заставен да се отдръпна след големия скандал, избухнал след митинга на почитателите против неуспеха на 18-годишното му ръководство.

В един и същи ден на 19 февруари бяха оповестени нови две кандидатури - на сегашния краткотраен началник на Изпълкома Михаил Касабов и на техническия шеф на БФС Георги Иванов - Гонзо.

Освен Димитър Бербатов - има най-малко още трима претенденти за поста на Михайлов.

Кой кой е измежду претендентите за президент на БФС?

Най-новият претендент Георги Иванов - Гонзо (47 г.) е номиниран от аматьорския ФК " Ахелой " - клуб от " Б " Източна подгрупа на Бургаската регионална група. Малко по-късно е получил поддръжка и от " Добруджа " - Добрич, клуб от Втора лига.

Според информация на dSport - кандидатурата на Гонзо е " спусната " от настоящото ръководство на Българския футболен съюз, като ръководителите на клубове по райони са били осведомени авансово за желанията на Иванов да се кандидатира.

Гонзо е някогашен голмайстор на " Левски ", някогашен национал и футболист на България за 2000 и 2001 година - той е от последното потомство, което имаше опцията да се класира на Европейско състезание по футбол (2004 г.).

Като треньор той мина през " Левски ", " Локо Пловдив " и " Черно море " в разнообразни интервали сред 2010 и 2017.



През януари 2022 година Гонзо стана механически шеф на БФС, като директно отговаряше за работата на всички национални тимове, на треньорската школа към БФС, както и за развиването на детско-юношеския и женския футбол.

Мандатът му обаче няма да се запомни с победи (такива имаше единствено против Гибралтар, Македония и Кипър), а със кавги, които постоянно той самичък предизвикваше с недомислени изявления.

В едно от тях той разгласи, че " " нямал място в българския народен тим. В друго - хвърли странни обвинявания против Литва за това, че фотоси от бяха оповестени в медиите.

Няколко часа преди анонса за номинацията на Гонзо - управлението на " Славия " публично издигна Михаил Касабов.

 68-годишният правист е закрепостен член на Изпълкома на БФС още от времето на Иван Славков - Батето. За първи път е бил определен за зам.-председател на федерацията през 1995 година По това време България още се радваше на четвъртото си място на Световното състезание по футбол в Съединени американски щати.

През 2019-2021 година Касабов пое оперативното ръководство на БФС на мястото на подалия оставка Борислав Михайлов - мотивът за тогавашното му фиктивно отдръпване беше различен противен скандал с допускането на хулигани-расисти на мач против Англия на ст. " Васил Левски ". Той остана в Изпълкома даже след последния Конгрес на БФС, чиято легитимност продължава да се оспорва пред съда.

Интересното е, че направи опит да си върне контрола с намерено неприятелски ход против Касабов преди седмици - нещо, което предизвика поддръжка за него.

Извън футбола: Михаил Касабов е осветлен като сътрудник на Второ основно ръководство на Държавна сигурност, като е сътрудничил на комунистическите секрети служби от 1986 година по линия на Западна Германия. Смята се за непосредствен човек на починалия към този момент Франц Бекенбауер.

До преди ден имаше спекулации, че възможната му номинация може да стане мотив за отдръпването на различен деклариран претендент за президент на БФС - Христо Крушарски (собственик на " Локомотив " Пловдив). Самият той намекваше, че може да се отдръпна, в случай че " някой от останалите го убеди, че е по-добър от него ". Засега Крушарски остава в евентуалната борба.

В предишното Крушарски бил измежду най-близките хора на Иван Славков. Има компания " Стройпроект " за системи за отбрана от градушки, а през 2023 година получи правото на в съсобственост с Антони Търницов.

Предложилият Михаил Касабов - Венцислав Стефанов - е бил в Изпълкома и при Батето, и при Боби Михайлов. Твърд съперник е на

водещия претендент на опозицията против досегашното ръководство - Димитър Бербатов.



Рекордьор по брой на трофеи " Футболист на България " (общо 7), Бербатов е един от последните национални играчи на международно равнище. Активната му кариера мина през Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм и други

През 2011 година стана и голмайстор на британската Висша лига.

Бербатов е най-яростният критик на положението, в което БФС държи българския футбол в последните 18 години.

Той упорства за цялостна промяна в ръководството на съюза, нов формат на шампионатите и реставрация на инфраструктурата още от 2020-2021 година В екипа му влизат митове като Стилиян Петров и Мартин Петров, само че и някогашен член на Изпълкома като Петър Величков.

По негова самодейност към този момент трета година тече правосъден развой за оборване на последния Конгрес на БФС от края на 2021 година Едновременно с това той и сътрудниците му организират обиколка измежду клубовете в страната, с цел да съберат поддръжка за новата му стратегия за ръководство.

И до момента определеното със съмнителна процедура управление на съюза не е вписано в Търговския указател. А това слага под подозрение и легитимността на свикването на нов избор за правоприемник на Борислав Михайлов.

Юристът Георги Градев, който до неотдавна беше част от екипа на Бербатов, изненадващо разгласи личната си кандидатура за президент на БФС в края на предходната година.



Градев също е измежду критиците на групата към Михайлов, като подозираше някогашния състезателен министър на ГЕРБ Красен Кралев в това, че възнамерява да се яви на Конгреса като претендент " аватар " на досегашния президент.

Преди дни изпреварващо заяви, че Георги Иванов-Гонзо ще се кандидатира и точно той щял да бъде " куклата на конци на Михайлов ".

Георги Градев беше индивидът, опитал (неуспешно) да спре през Спортния съд в Лозана провеждането на печално известния мач без аудитория България - Унгария, станал мотив за огромния митинг на почитателите в центъра на София на 16 ноември 2023.

Няколко дни по-късно той разгласи, че професионалните му проекти към този момент са несъвместими с тези на Бербатов. Градев твърди, че имал поддръжката на изключените от БФС към 40 клуба, които не стоят зад Бербатов, тъй като главният кандидат за властта в българския футбол " не можел да взима бързи решения ".

Още една от непредвидените номинации беше на някогашния национал Илиян Стоянов - Коловати - първенец на България с " Левски " и състезател от последния народен тим, който се е класирал на Евро 2004.

В момента Стоянов ръководи детско-юношеска спортна школа в Япония, където живее от 2005 година



Критикува остро както БФС на Михайлов, по този начин и актуалното управление на " Левски " при Наско Сираков.

В края на 2023 година той разгласи, че съществено възнамерява да се яви на Конгреса, само че " всичко зависи от клубовете ". Малко по-късно разяснява, че Стилиян Петров е неговият любимец за президент на БФС, тъй като " може да сплоти всички ".

Манол Иванов е следващият претендент за президент на БФС, който самичък разгласи номинацията си в края на януари 2024.

Той е наследник на някогашния футболист на " Левски " Александър Манолов, правист е по обучение и е някогашен изпълнителен шеф в " Нефтохимик Бургас " в интервала 2020-2021 година

Твърди, че познава " 1/3 от президентите на професионалните футболни клубове и 50% от треньорите в професионалния и аматьорския футбол ".



Призовава ръководителите на клубове за смяна - в противоположен случай " или ги е боязън, или по този начин им е добре ". Предлага понижаване на членовете на Изпълкома до 7 души и недопускане на притежатели или президенти на клубове в комисията.

Кандидатурата му обаче наподобява странна поради неналичието на по-сериозен опит в ръководството на футбола в България и известност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР