Двама млади туристи от Острова останаха втрещени от нивото на

...
Двама млади туристи от Острова останаха втрещени от нивото на
Коментари Харесай

Столицата на културата се изложи с табели уж на английски

Двама млади туристи от Острова останаха втрещени от равнището на британски език, с който работят чиновниците на Община Пловдив. Те се сблъскали с компликации при разбирането на родния си език, до момента в който се опитвали да научат нещо ново за Бунарджика.

Преди няколко дни младежите се разхождали по алеята, която се намира в подножието на хълма, и видeли нова указателна табела, която била сложена като част от усилените ремонтни действия, които кипят на тепето.

„ Разбираме, че Пловдив напълно скоро ще бъде Европейска столица на културата и тук ще идват от ден на ден хора, които не приказват български. Похвално е, че администрацията е превела табелите на британски, само че можеше да се постараят повече “, описаха младежите, които изпратиха фотоси до „ Марица “.

На табелата ясно се вижда, че естествената забележителност се споделя „ Хълм на освободителите “, което елементарно може да се преведе като „ Hill of the liberators ” или „ Liberators’ hill ”. Вместо това чиновниците са избрали просто да напишат името на латиница. Така се е стигнало до скандалното „ HALM NA OSVOBODITELITE ”.

“Нямаме концепция какво значи това и даже не можем да го прочетем “, шеговито разясниха туристите. Те обявиха, че това е все едно на Статуята на свободата да има надпис на български „ СТАТЮ Отечествен фронт ЛИБЪРТИ “ (букв. „ Statue of Liberty).

Абсурдите на новата табела на Бунарджика не свършват дотук. В превода на надписа, гласящ „ Нарушителите се санкционират според закона “, е употребявано минало свършено време в британския и е изписано „ Breaches have been punished under the law ”, което значи, че „ Нарушенията са били глобявани от закона “. В идващото изречение за термина „ нарушавания “ е употребена думата „ failures ”, която значи „ неуспехи “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР