Двама мъже протестираха срещу исляма на поляна в близост до

...
Двама мъже протестираха срещу исляма на поляна в близост до
Коментари Харесай

Иракчанин стъпка Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм, ислямският свят протестира срещу Швеция

Двама мъже стачкуваха против исляма на поляна наоколо до посолството на Ирак в Стокхолм. Единият от тях, разпознат от шведските медии като Салван Момика, иракчанин от християнски генезис е стъпкал копие на Корана и го ритнал, само че не го е запалил. Момика също по този начин е настъпил и ритнал иракско знаме, както и фотоси на шиитския свещеник Муктада ал-Садр и на иранския висш водач аятолах Али Хаменей. Предварителното оповестяване на митинга разпали гнева в Ирак и накара протестиращи да щурмуват шведското посолство в Багдад, а от своя страна управляващите в страната експулсираха посланика на Швеция.
Аз съм мюсюлманка и се опасявам от Бога. Не знам за какво законът е подобен. Как могат да му разрешат да прави това. Днес е прелестен летен ден, прелестен ден в Швеция, на хубаво място като това, хората са си у дома и виждат това на улицата, това не е обикновено. Финландия, Дания, всички страни, те не разрешават сходни провокации.
Зейнеб - локален гражданин

Около 50 души, измежду които публицисти и шепа контрапротестиращи, следиха демонстрацията зад полицейските барикади. Стокхолмската полиция удостовери, че е дала позволение за проява с присъединяване на двама души пред иракското посолство в Стокхолм. В Швеция полицията, а не държавното управление, взема решение дали да позволи демонстрации или обществени събирания. Полицията би трябвало да уточни съответни учредения, с цел да откаже позволение за обществено събиране, като да вземем за пример опасности за публичната сигурност.
Възможностите ни са лимитирани в това отношение. Разбира се, преди всяко събитие преценяме риска във връзка с публичния ред и сигурността. Но що се отнася до мнението на жалбоподателя, ние не заемаме никаква позиция. Ние просто подсигуряваме, че мероприятието може да се организира по безвреден и подобаващ метод.
Феликс Андокер, полицейски комисар

Шведската полиция е повдигнала обвинявания в закононарушение от ненавист против Момика. Припомняме, че през юни той изгори Коран пред джамия в Стокхолм. От своя страна шиитският свещеник Муктада ал-Садр прикани Организацията за ислямско съдействие и Арабската лига да се срещнат и да покажат единната си поддръжка за исляма.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР