Двама лекари от болница в гр. Гоце Делчев са изправени

...
Двама лекари от болница в гр. Гоце Делчев са изправени
Коментари Харесай

Двама лекари от болница в Гоце Делчев на съд заради смъртта на 16-годишно момиче

Двама лекари от болница в гр. Гоце Делчев са изправени на подсъдимата пейка за немарливо практикуване на здравна специалност, довело до гибелта на шестнадесетгодишна пациентка, оповестиха от прокуратурата.


Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против доктор П.Ш., експерт по ортопедия и травматология, шеф „ Отделение по ортопедия и травматология “ в МБАЛ „ Иван Скендеров “ – Гоце Делчев и доктор И.К., експерт по хирургия, ординатор в „ Хирургично поделение “ в МБАЛ „ Иван Скендеров “ – Гоце Делчев за осъществено от тях закононарушение по чл.123, ал.1, предл.2 от Наказателен кодекс.

На 29.06.2013 година шестнадесетгодишната М.Т. претърпяла контузия - карайки велосипед, паднала и се наранила в региона на дясното бедро и пубиса. На идната заран момичето, придружавано от майка си, посетило Филиал за незабавна здравна помощ в гр. Гоце Делчев. След сложена предварителна диагноза дежурният доктор изпратил пациентката за консултация със експерт.

В МБАЛ „ Иван Скендеров “ ЕООД - гр. Гоце Делчев Т. била прегледана от доктор П.Ш. и призната в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) във връзка с пациентката не били осъществени никакви лечебни действия. След проучвания и съвещания със експерти, на 02.07.2013 година лекарският екип в състав доктор Ш. (оператор) и доктор К. (асистент) оперирал болната под локална упойка.

Майката на момичето, която стояла неразделно с нея, била мощно обезпокоена от положението на щерка си. С всеки минал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от мощни болки, краката му променяли цвета си, само че доктор Ш. я уверил, че всичко е наред.

На 05.07.2013 година на пациентката по неотложност била осъществена оперативна намеса, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ „ Н. Й. Пирогов “ - гр. София за по-нататъшно лекуване. Един час по-късно детето било изписано от болничното заведение в гр. Гоце Делчев, без да е отразено положението му, с влошени параклинични индикатори и без обезпечен профилиран превоз с съпътстващ медицински личен състав.

При постъпването в столичната болница М.Т. била в извънредно тежко общо положение. След извършено лекуване детето било изписано на 09.08.2013 година при усъвършенствана параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите дефинитивна диагноза била „ Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна непълнота. Дълбок некротичен фасциит в региона на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема “.

На 23.08.2013 година, заради недоволства М.Т. още веднъж била призната и лекувана в УМБАЛСМ „ Пирогов “. Шест дни по-късно, на 29.08.2013 година, детето било открито от майката в безсъзнание. Лекарите подхванали реанимационни дейности, без поява на сърдечна активност. В 06:50 ч. бил регистриран летален излаз.

В хода на досъдебното произвеждане са били назначени и осъществени няколко експертни проучвания, които откриват, че гибелта на пациентката е настъпила в следствие от „ хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до неочакван срив на сърдечно – съдовата система “. Забавяне на антибиотичното лекуване и неизвършване на проучвания при обработка на раната е установения значителен пропуск, който е в директна причинна връзка с настъпилите затруднения и смъртен излаз при М.Т.

П.Ш. и И.К. са упрекнати за причиняване на гибелта й, заради немарливо осъществяване на правно-регламентирана активност – практикуване на здравна специалност. Лекарите не осъществили съответно диагностициране и лекуване на пациентката.

Д-р Ш. не извършил в цялостен размер условията за проучване на болната. Наред с това не обезпечил консултация със експерт уролог при постъпване на Т. в болничното заведение за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно, във връзка със обявените данни за неконтролируемо изпускане на урина. Още в деня на хоспитализацията не почнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия, за предварителна защита на инфектиране на травмираните меки тъкани в региона на таза. Не назначил осъществяване на микробиологично проучване на раневи секрет, за търсене на извършител на възпалението и възможна промяна на лекуването по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми.

Д-р К. не съобразил дейностите си с обективното положение на пациентката, като подхванал зашиване на раната на същата. То следвало да се отсрочи, защото затварянето на раната е причина за развиване на анаеробна зараза. Освен това не взел нужен материал от раната преди зашиването и при проверката й, по отношение на идентифициране на причинителя на инфекцията и назначение и осъществяване на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното произвеждане били установени неистинен документи в пациентското досие на потърпевшата Т., заради което с разпореждане на Оперативна програма – Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по подготвеност на районна прокуратура – Гоце Делчев.

Предстои наказателното произвеждане против обвинените Ш. и К. да продължи в съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР