Двама италиански инженери са загинали, след като тестваният от тях

...
Двама италиански инженери са загинали, след като тестваният от тях
Коментари Харесай

Двама италиански инженери загинаха след експлозия на соларен прототип

Двама италиански инженери са починали, откакто тестваният от тях първообраз на хибриден автомобил, захранван със слънчева сила, е експлодирал предишния петък покрай Неапол. Инцидентът се е случил по време на пробно шофиране, оставяйки учените в сериозно положение. Превозното средство, модифициран VW Polo, е било разработвано като част от финансиран от Европейския съюз план за превръщане на остарели коли с мотори с вътрешно горене в хибриди, захранвани със слънчева сила.

Мария Витория Прати, откривател в италианския Национален съвет за проучвания (CNR), е умряла в понеделник след затруднения, породени от получените изгаряния трета степен. По-рано тази седмица от CNR отдадоха респект на госпожа Прати, определяйки я като „ брилянтен академик “ и „ специалист в региона на проучванията на излъчванията и потреблението на различни горива “. Другият пътник, 25-годишният стажант Фулвио Филаче, е умрял през миналата нощ.

 Снимка от случая. Източник: ANSA

Властите в Неапол проверяват повода за детонацията, като към момента не са разпознати съответни обвинени. От CNR обявиха през вчерашния ден, че са почнали вътрешен одит, с цел да „ открият повода за извънредно сериозния случай “ и си сътрудничат с проверяващите органи.

Експериментът е бил част от финансирания от Европейски Съюз план Life-Save, който има за цел да изследва разнообразни способи за преоборудване на коли с елементарни мотори с вътрешно горене с спомагателни електрически мотори, които да се зареждат от акумулатори и слънчеви панели, инсталирани на покрива и предния похлупак на колата.

Автомобилите, захранвани със слънчева сила, са рекламирани като евентуално решение на казуса с неналичието на налична инфраструктура за зареждане на общоприетите електрически автомобили, само че технологията към момента е в начален стадий на проучване. Life-Save обезпечи съвсем 1,8 милиона евро финансиране от Европейската комисия от 2017 година насам по своята стратегия LIFE – фонд, който поддържа започващи компании за разработка на екологично чисти технологии. След случая уебсайтът на Life-Save бе деактивиран, а на началната му страница е сложено съболезнователно обръщение към фамилиите на умрелите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР