Двама гимназисти от Смолян, са авторите на мобилно приложение E-FOOD

...
Двама гимназисти от Смолян, са авторите на мобилно приложение E-FOOD
Коментари Харесай

Български ученици изобретиха приложение, което лови Е-тата в храните

Двама гимназисти от Смолян, са създателите на мобилно приложение E-FOOD SCANNER, което популяризират гратис.

То сканира етикетите на храните и демонстрира добавките в тях, както и Е-тата, включени в тях и какви са вероятните отблясъци върху организма.

Приложението завоюва премия предходната година за нововъведения, представяно бе и в Екологичен потенциал.

„ Ние стигнахме до извода, че нашите възпитаници въобще не се хранят здравословно и това ни предизвика да създадем това мобилно приложение, с цел да ги предпазим ”, съобщи едно от момчетата.

За 8 месеца към 10 000 души са си изтеглили приложението, което е знак, че хората у нас желаят да се хранят здравословно. Венелин и Александър демонстрираха пред медиите по какъв начин се употребява приложението и какви резултати дава.

Според омбудсмана Мая Манолова има европейски правилник, че възможни за потребление са 337 Е-та в избрани концентрации, само че терзанието измежду младежи и родители е дали има благонадежден надзор върху концентрациите им в храните, както и когато се натрупват Е-та в ежедневния банкет на повече от една храна.

Питат и какво се случва при комбинирането на разнообразни Е-та, означи Манолова и добави: приказваме за шарените бонбонки, сладкиши, питиета, торти и други Проблемът е с надеждността на контрола и с натрупването на повече Е-та, повтори тя. Има проучване на български учени във връзка с концентрацията на Е-та, което също ще бъде показано на този конгрес. Призовах към повече научни проучвания на равнище Европейски Съюз за въздействието на храните върху човешкия организъм и изключително върху децата, защото това не е във опциите на една европейска страна, сподели Манолова. Необходим е и обединен надзор във всички страни-членки, по опция - от обединен орган, добави тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР