Двама активисти бяха освободени във Филипините, след като бяха „отвлечени от военните“

...
Двама екологични активисти, за които се твърди, че са били
Коментари Харесай

Двама екологични активисти, за които се твърди, че са били отвлечени от филипинските военни преди повече от две седмици, бяха освободени.

Джонила Кастро, 21, и Джед Тамано, 22, работеха с крайбрежните общности, които се противопоставят на дейностите по рекултивация в залива Манила, когато изчезнаха на 2 септември близо до столицата Манила.

Продължете да четете

списък от 4 елемента „Култът“ на Страшния съд във Филипините, обвинен в сексуално насилие над децаКитай вижда „манталитета на Студената война“ в пакта между САЩ и Виетнам, виетнамците не са съгласниИзчезванията „говорят за опасности“ на екологичния активизъм във ФилипинитеНобеловият лауреат Мария Реса е оправдана по дело за укриване на данъци във Филипинитекрай на списъка

Те бяха освободени късно във вторник вечерта, часове след като се появиха на правителствена пресконференция, където излязоха от сценария и обвиниха военните в отвличане – обвинения, които властите многократно отричаха.

Филипините са една от най-опасните страни в света за земя и защитници на околната среда, с 11 убити активисти през 2022 г., според наблюдението Global Witness.

„Поради това, което се случи, доказахме, че това, за което се борим, е правилно“, каза предизвикателно Кастро пред репортери и активисти, след като беше освободена.

Тамано, който стоеше до Кастро, призова за „възстановяване на други жертви на насилствени изчезвания“.

На 15 септември, почти две седмици след изчезването на двойката, Съветът за национална сигурност (NSC) и полицията обявиха на пресконференция, че Кастро и Тамано са държани в защитено жилище, след като са потърсили помощ от властите.

Властите отрекоха жените да са активистки и казаха, че твърденията на „леви организации“, че са били отвлечени, са „фалшиви новини“ и „сложна измама“.

Говорителят на NSC Джонатан Малая заяви, че жените „не са еколози, а леви организатори“.

Във вторник обаче Кастро и Тамано предложиха различна версия на събитията на пресконференция, организирана от правителствената Национална работна група за прекратяване на местния комунистически въоръжени конфликти, която беше създадена от бившия президент Родриго Дутерте.

Специалната група често е обвинявала критиците на правителството, че са симпатизанти на комунизма, без доказателства.

Практиката, известна като „червено маркиране“, може да доведе до арест, задържане или дори смърт на набелязаното лице. То продължи и при президента Фердинанд Маркос младши, който наследи Дутерте през 2022 г.

„Истината е, че бяхме отвлечени от военните с микробус“, каза Кастро на пресконференцията в провинция Булакан, недалеч от столицата.

„Бяхме длъжни да се предадем, защото ни заплашиха да ни убият. Това е истината. Не искахме да бъдем в ареста на военните.“

Кастро каза, че изявлението, което са подписали, е „невярно“.

„През това време нямахме избор. Искаме да покажем днес крещящия фашизъм на държавата към активисти, които искат да се борят само за залива Манила“, каза тя.

Записите от пресконференцията бяха широко разпространени в X, известен преди като Twitter, но по-късно премахнати от страниците на властите във Facebook.

В изявление работната група заяви, че се „чувства предадена“ от обвиненията и обвини жените, че повтарят „пропагандните линии на левите групи за тяхното предполагаемо отвличане от силите за сигурност“.

Агенцията заяви, че подкрепя военното и полицейското разследване на инцидента.

Karapatan, съюз от местни правозащитни групи, каза, че изявленията на жените показват, че официалните твърдения, че са се предали на властите, са „всички лъжи и глупости“.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР