Двама души загинаха, а около 30 са в неизвестност в

...
Двама души загинаха, а около 30 са в неизвестност в
Коментари Харесай

Нова трагедия с мигранти край Лампедуза

Двама души починаха, а към 30 са в неопределеност в морето след две корабокрушения на мигранти край южния италиански остров Лампедуза в неделя, заяви бреговата защита, като добави, че 57 души са били избавени, предава Ройтерс.

В обособена интервенция 34 мигранти бяха изведени с хеликоптер от канара в Лампедуза, на която бяха блокирани от късно в петък след следващото корабокрушение, заяви Италианската планинска избавителна работа. Сред тях има дете и две бременни дами, допълват от там.

Италия претърпява скок на напора на мигранти по море с съвсем 92 000 пристигнали до момента тази година , съгласно данни на вътрешното министерство към петък, спрямо към 43 000 през същия интервал на 2022 година

Бреговата защита сподели, че е направила " комплицирано " избавяне на юг от Лампедуза в събота, като е прибрала пасажерите от две потънали лодки с мигранти, които евентуално са тръгнали от тунизийския град Сфакс, гореща точка в миграционната рецесия там.

В изказване бреговата защита разказва двамата починали мигранти като жена и дете. Италианската организация ANSA по-рано ги разпознава като майка и едногодишно дете от Кот д`Ивоар.

Италианската осведомителна агенция цитира оживели, съгласно които едната лодка е превозвала 48 души, а втората 42. Оцелелите и телата на починалите са били прибрани на 23 морски благи (46 км) югозападно от Лампедуза. Корабокрушенията са станали в доста бурно море.

Началникът на полицията в провинцията Емануеле Ричифари беше представен от локалния новинарски уеб страница Агридженто Оги да споделя, че този, който е разрешил на мигрантите да отплават при такова неприятно време, " е вманиачен нарушител без угризения ".

Повече от 2000 души дойдоха в Лампедуза през последните няколко дни, откакто бяха избавени в морето от италиански патрулни лодки и неправителствени групи на фона на мощни ветрове към острова.

В неделя испанската неправителствена организация Open Arms заяви, че най-сетне й е било позволено да смъкна 195 избавени мигранти в южното италианско пристанище Бриндизи след повече от два дни корабоплаване в бурно море.

Италианското дясно държавно управление има политика да дава далечни пристанища на благотворителни кораби, вместо да им разрешава да слизат на брега на мигранти в Лампедуза или Сицилия, за разпределение на идващите в цялата страна.

Неправителствени организации споделят, че това усилва разноските им за навигация , удължава мизерията на оживелите и понижава времето, през което корабите за щедрост могат да патрулират в региони на Средиземно море, където корабокрушенията са по-чести.
 40 мигранти в неопределеност след случай край Италия
40 мигранти в неопределеност след случай край Италия

Лодка се прекатурна край Лампедуза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР