Двама души са загинали, след като снаряд е попаднал в

...
Двама души са загинали, след като снаряд е попаднал в
Коментари Харесай

Снаряд уби двама души в Полша до украинската граница

Двама души са починали , откакто снаряд е попаднал в зона за сушене на зърно в полското село Пжеводов, покрай границата с Украйна.

Това оповестяват локалните медии.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки е свикал незабавна среща на висшите чиновници по националната сигурност и защитата на страната , заяви представителят на държавното управление Пьотр Мюлер. Мюлер не удостовери незабавно информацията за ракетния удар, само че съобщи, че съвещанието се организира заради " спешната обстановка ".

Местните управляващи помолиха медиите да не вършат прибързани изводи и да изчакат публично удостоверение от полското държавно управление на фона на информацията, че детонацията може да е породена от заблудени съветски ракети.

След срещата представителят на държавното управление Пьотр Мюлер удостовери, че в Люблинското воеводство е имало детонация. " Нашите служби са на място и ще обясняват този въпрос цяла нощ. С оглед на обстановката беше взето решение да се увеличи готовността на някои военни елементи и да се увеличи бойната подготвеност на други елементи в нашата страна ", сподели той.

Той също по този начин заяви, че президентът Анджей Дуда ще беседва по този въпрос с ръководителя на НАТО.

" Разглеждаме тези известия и тясно координираме дейностите си с нашия съдружник Полша ", пък съобщи по-рано чиновник на НАТО.

От Пентагона обявиха, че още не могат да потвърдят известията в медиите. " Запознати сме с изявленията в медиите, в които се твърди, че две съветски ракети са блъснали място в Полша или на границата с Украйна ", съобщи представителят на Пентагона Пат Райдър. " В момента не разполагаме с информация, която да удостоверява, че е имало ракетен удар ", съобщи Райдър пред кореспонденти, като добави, че Пентагонът " изследва въпроса в допълнение ".

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено атакува Полша , страна от НАТО. " Това е съветска ракетна офанзива против груповата сигурност ", съобщи той. " Това е доста забележителна ескалация. Трябва да действаме ". " Терорът не се лимитира до националните ни граници ", сподели той и добави, че е " единствено въпрос на време съветската експанзия да стигне по-далеч ".

Полски медии оповестяват, че полската полиция, прокуратура и войска са на място в Пжеводов. Пожарникари от локално поделение потвърдиха, че при детонацията са починали минимум двама души.

" Пожарникарите са на място, не е ясно какво се е случило ", сподели Лукаш Куци, дежурен в близкия пожарен пост.

 
 315082116 818061069417991 5310912130369639788 N (2) Местоположението на град Пжеводов в Полша, покрай границата с Украйна. Изображение: Euronews
Пжеводов, село със 710 поданици в Източна Полша, се намира на към 130 км югоизточно от районната столица Люблин и на 7 км от Украйна.

Днес следобяд Русия обстрелваше с ракети градове в цяла Украйна в офанзиви, които съгласно Киев са най-тежката вълна от ракетни удари за близо деветте месеца на войната.

" Ударът на съветски ракети по територията на член на НАТО е доста рискова ескалация от страна на Кремъл. Латвия показва цялостна взаимност с нашия съдружник Полша и ще поддържа всяко деяние, което Полша сметне за уместно. Русия ще понесе цялостната отговорност за всички последствия ", разяснява в Twitter министърът на външните работи на Литва Едгарс Ринкевичс. 

 

" Последните вести от Полша са извънредно тревожни. Провеждаме тесни съвещания с Полша и други съдружници. Естония е подготвена да отбрани всеки сантиметър от територията на НАТО. Ние сме изцяло солидарни с нашия непосредствен съдружник Полша ", написа в Twitter на формалната страница на Министерство на външните работи на Естония. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР