Двама чужденци, които от 7 юни 2018 г. са в

...
Двама чужденци, които от 7 юни 2018 г. са в
Коментари Харесай

Обвинени в контрабанда на 16 тона прекурсори отказаха сделка с прокуратурата

Двама чужденци, които от 7 юни 2018 година са в ареста по обвиняване, че са внесли през порт Варна-Запад три партиди с над 16 тона прекурсори на стойност 225 млн. лева, отхвърлиха бърз развой и ще бъдат съдени по общия ред. Това стана ясно на разпоредително съвещание на Варненския областен съд.

51-годишният Робърт Писени и 56-годишният Курт Миделдорп отхвърлиха офертата на прокуратурата да сключат съглашение, по силата на което да лежат по 10 година в пандиза и да платят по 200 000 лева санкция. Наказанието е под законовия най-малко от 15 година, само че холандците не го одобриха с претекста, че са били натопени.

„Невинен съм и Вие го знаете доста добре. Имам 4 деца, а от 8 месеца съм в ареста поради Вас“, обърна се на британски към прокурор Виолета Радева посоченият за уредник на канала Робърт Писени. Съучастникът му Курт Миделдорп, който от 8 година живее с нашенка в Бургас, резервира безмълвие. Неговият бранител Иван Томов разясни след съвещанието, че обвинителният акт не дава отговор на истината.

„Двамата са почтени. Не са взели участие в трафик на прекурсори, това са правили други компании и лица, забъркани са и сътрудници на ДАНС“, съобщи той. Същата версия уточни и юристът на Писени Димитър Димитров, съгласно който липсвали доказателства за присъединяване на клиента му в незаконната скица. „Тепърва ще се вършат и експертни оценки на прекурсорите, тъй като цената им е мощно завишена“, добави Димитров.

Писени и Миделдорп бяха закопчани на летище София при започване на юни. Дейността им е била следена със СРС и следени доставки през територията на няколко страни в продължение на близо 1 година, а след ареста им са били разрушени 3 нарколаборатории в Холандия и Испания, оповестиха от прокуратурата, ДАНС и Митница-Варна.

Според обвиняването чужденците прекарвали неразрешената стока по море с контейнери от Азия към Белгия, Холандия, Испания и Англия през пристанище Варна-Запад. Прекурсорите за произвеждане на амфетамини били маскирани като препарати за разчистване на прозорци. Писени възнамерявал да създаде и канал за трафик на кокаин от Колумбия за Западна Европа през Варна.

Той има зад тила си няколко ефикасни присъди за измами и търговия с дрога. За трафик на опиати в затвор в Белгия е лежал и Курт Миделдорп. Делото против двамата бе планувано за 25 февруари заради нуждата да им се обезпечи преводач от холандски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР