Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Съдийската колегия

...
Коментари Харесай

Двама членове на ВСС подадоха оставки

Двама членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от Съдийската гилдия - Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, подадоха оставки в петък. Те ще бъдат импортирани на Пленума на Висш съдебен съвет на 24 юни, след което Съдийската гилдия би трябвало да възвърне двамата на служба като съдии, съобщи пред Българска телеграфна агенция представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. Съдийската гилдия би трябвало да насрочи нов избор за овакантените две места до края на мандата, уточни той.

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставките си откакто препоръчаният от Висш съдебен съвет вид за промяна на правосъдната карта - така наречен Модел 4, срещна мощна опозиция както от страна на самите съдии, по този начин и от юристи и други правни специалности, от страна на локалната власт и на политици от целия набор. Предната седмица юристи от столицата и страната даже проведоха безмълвен митинг с тоги пред софийската Съдебна палата и палатите на някои огромни градове против предлаганата промяна. Критиките прозвучаха изключително мощно по време на проведената от Министерството на правораздаването в понеделник полемика за правосъдната карта.

Шекерджиев и Димитрова, са координатори по плана за разработване на нова правосъдна карта, както и създатели на Модел 4. Предлаганата промяна планува сериозна метаморфоза на съдилищата в страната, закриване на близо половината районни съдилища и превръщането им в териториални поделения, смяна в подсъдността по голям брой цивилен и наказателни каузи, което трансформира окръжните съдилища в главен първоинстанционен съд. Целта, съгласно създателите на концепцията е правораздаването да стане по-бързо и дейно посредством специализация, по-добра организация и икономисване на ресурсите. Според критиците това ще засегне сензитивно достъпа до съд, тъй като ще отдалечи съдилищата от хората, само че няма да усъвършенства качеството на правораздаването.
Красимир Шекерджиев по време на клетвата като член на Висш съдебен съвет през 2017 година Фотограф: Надежда Чипева
През седмицата Висш съдебен съвет реши, че ще изпрати на Министерството на правораздаването цялата документи за промяната на правосъдната карта.

Преди влизането си във Висш съдебен съвет Красимир Шекерджиев беше углавен арбитър във Върховния касационен съд, а Боряна Димитрова - ръководител на окръжния съд в Бургас. Двамата са от съдийската квота във Висш съдебен съвет, а не определени от Народното събрание. Те напущат Висш съдебен съвет година и три месеца преди края на мандата му през октомври 2022 година и ще се върнат в системата като съдии.
Боряна Димитрова
На уеб страницата на Висш съдебен съвет в петък бе оповестено тяхно до съдиите в страната, в което те декларират, че подават оставки с възприятие на задоволеност, че действително са отворили дебата за промени в правосъдната система и са " сложили на масата " редица проблеми, въпреки че по доста от тях не се е стигнало до рационални решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР