Двама британски джихадисти, членове на Ислямска държава и съратници на

...
Двама британски джихадисти, членове на Ислямска държава и съратници на
Коментари Харесай

В Сирия заловиха двама джихадисти от Великобритания

Двама английски джихадисти, членове на " Ислямска страна " и съратници на така наречен " Джихади Джон ", са били хванати от арабско-кюрдски отряд на силите, подкрепяни от Вашингтон, заяви американски боен представител.
Става дума за двама членове на " звено за изтезания " на ИД, наричани " Битълси ". Те са хванати при започване на януари в Източна Сирия, посочи американският формален представител.
Джихадиският " квартет " е упрекнат в задържането и обезглавяването на 27 заложници, изключително от западни страни, измежду които са американските публицисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и филантропичният служащ от Съединени американски щати Питър Кесиг.
Първият хванат джихадист беше разпознат като Ел Шафи ел Шейх.
Вторият, който е в черния лист на " интернационалните терористи " на американския Държавен департамент, се назовава Александа Амон Коти или Александър Коути. Той е роден в Лондон през 1983 и е от смесена британско-ганайско-кипърска народност. Британското външно министерство отхвърли да удостовери залавянето му като уточни, че не разяснява обособени случаи, нито настоящи следствия.
Държавният департамент упрекна предходната година Коути, че " евентуално е екзекутирал " заложници и е употребявал " извънредно жестоки способи на мъчения " като електрически шокове и симулация на удавяне.
Според американския представител тези джихадисти са взели участие в задържането, издевателствата и изтезанията на западни заложници.
Те са били тъмничари и преводачи и са поддържали връзки с английски терорист, постоянно именуван " Джихади Джон ".
Ел Шафи ел шейх и Коути са дребна част от стотиците задгранични терористи в ИД от доста страни, които са били изтласкани от бойното поле от Силите на демократична Сирия в източната част на страната от октомври 2017 насам, уточни американският представител, представен от БГНЕС.
Западните заложници нарекли четиримата тъмничари " битълси " поради английския им акцент.
Аин Дейвис - четвъртият член на джихадистките " битълси ", който през 2024-15 държеше повече от 20 западни заложници и получи милиони долари като откуп, беше арестуван в Турция.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че всички ислямистки бойци, хванати на бойното поле в Сирия и Ирак, в това число и американци, би трябвало да бъдат изпратени в американският боен затвор в Гуантанамо, Куба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР