Двама бивши служители на френското външно разузнаване са задържани и

...
Двама бивши служители на френското външно разузнаване са задържани и
Коментари Харесай

Франция задържа две бивши разведки, шпионирали за Китай

Двама някогашни чиновници на френското външно разузнаване са арестувани и упрекнати в държавна измяна, защото предавали сензитивна информация на Китай, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на френския боен министър и източник в работа за сигурност.

Обвиненията против двамата двойни сътрудници били повдигнати на 22 декември 2017 година, само че бяха доказани късно в четвъртък след известие в медиите и изказване на министъра на защитата Флоранс Парли.

„ Двама френски сътрудници в наша работа и евентуално една от съпругите на тези сътрудници са упрекнати в съществени нарушавания, които евентуално ще бъдат сметнати за държавна измяна, по съмнение, че са предавали информация на непозната мощ “, съобщи Парли пред малкия екран CNews. „ Не мога да кажа доста повече “, добави тя и уточни, че „ Франция има сътрудници, само че живее в рисков свят и за злощастие такива неща се случват “.

Източни в работа за сигурност, поискал анонимност, декларирал пред Агенция Франс Прес, че мъжете се подозират, че работели за Китай.

Поне един от тях заемал пост в Пекин. Френска телевизия разгласи, че шпионската им активност била разкрити от контраразузнаването.

За случая се схваща няколко седмици, откакто управляващите в Съединени американски щати оповестиха, че са обвинили някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ за шпионаж в интерес на Китай, след арестуването му през януари.

Арестуваните двама разузнавачи в този момент са някогашни, само че до момента в който били разработвани „ много евентуално “ са били на работа, сподели Парли. Следствието към момента дефинира какъв брой време са предавали секрети, добави тя.

Министърът отхвърли да уточни естеството на излъчените материали или да каже дали двамата са работили дружно.

Източник в правосъдната система разкрил, че двама от тримата обвинени са привлечени под правосъдна отговорност за „ предаване на непозната мощ информация, подкопаваща фундаменталните ползи на страната “ и „ излагане на риск на секретността на националната защита “. „ Един от тях е упрекнат и за държавна измяна “, добавил той.
Третото лице, което е жена, е упрекната за „ укриване на закононарушения, стигащи до измяна “, като тя е с мярка за неотклонение подписка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР