Двама бивши премиери ще седят на депутатски банки в 49-ия

...
Двама бивши премиери ще седят на депутатски банки в 49-ия
Коментари Харесай

Новите в 49-ия парламент – от всичко по малко. Поети, доктори, сватбен агент и… Рамбо от Дупница


Двама някогашни министър председатели ще седят на депутатски банки в 49-ия парламент, да забележим докога. Това са Бойко Борисов и Кирил Петков. Единствената партия, чийто водач няма да е народен представител, е „ ИТН “ – след упования отвод на Слави Трифонов. За сметка на това сценаристите на шоуто му ще са в цялостен състав на банките в Народното събрание, един от тях – за първи път.

Съставът на новия ни парламент е обогатен с адвокати и екоактивисти, с някогашни състезатели по битка и повдигане на тежести, със студент и даже с… уредник на сватбени тържества. В този ред на мисли чакаме да разберем кой ще е кум, кой сват, кой на булката брат и най-много – ще има ли женитба въобще.

Иначе депутатски прощъпулник ще създадат общо 29 индивида. Най-много са от „ Възраждане “ – 11. Логично е, поради внезапния скок на гласове. 6-има са новите в коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “, 4-има – в Българска социалистическа партия. По 3-ма имат ГЕРБ-СДС и „ ИТН “, а новите лица в Движение за права и свободи са 2. Най-много дебютиращи депутати дават софийските листи – 7, и пловдивските – 4.

Сред новите депутати има двама поети. Председателката на обединяването на жените-социалистки в Полски Тръмбеш – Валентина Димова, влиза в Народното събрание, откакто лидерът на великотърновската листа Кристиан Вигенин избра да съставлява Ямбол. Миналата година бе издадена първата стихосбирка на Валентина, носеща нежното заглавие „ Усещане за любов “. Поет е и Александър Вълчев – единственият от сценаристите на Слави Трифонов, който до момента не е търкал депутатска банка. Вълчев не съумя да пробие в родния Смолян, само че пък стана народен представител от Стара Загора, след следващия отвод на Трифонов.

Спортистите измежду новаците също са двама. В София от ГЕРБ на мястото на отказалия се проф. Асен Балтов – влиза Даниел Александров с прозвището Рамбо. Дупничанинът е сребърен и бронзов медалист по битка от европейски шампионати. Поставил си е за цел да бори затлъстяването при децата и експанзията в учебните заведения. Обяви влизането си в политиката предходната година, когато се отхвърли от дейния спорт.

След като преди 2 години не съумя в Разград, в този момент Веселин Вешев проби в Шумен и ще е народен представител от „ Възраждане “. Той е някогашен играч по повдигане на тежести, културизъм и силов трибой. Бил е и републикански първенец по повдигане от лег, преди да стане бизнесмен в селското стопанство.

Новите във Варна идват от здравната сфера и са били общински съветници. Доц. доктор Медиха Хамза ще съставлява Съюз на демократичните сили в обединението с ГЕРБ. Тя е доцент в Катедра по здравна инсталация, електронни и осведомителни технологии в опазването на здравето в Медицинския университет в града. В свободното си време рипа национални танци в читалищен клуб. Ще работи в региона на образованието и реализацията на младите фрагменти

Ортопедът-травматолог доктор Ивайло Митковски е кадър на ДСБ в обединението с „ Продължаваме промяната “. Уверява, че ще откри метод да продължи да упражнява специалността си, само че тъй като законът не дава, ще би трябвало да намества счупени крака про боно.

Без да е доктор, видинският дебютант на „ Възраждане “ Валери Сираков ще взема решение здравни проблеми около оползотворяването на минералните води в неговия район. Отскоро пенсионер, Сираков е бил финансов инспектор и като множеството нови във „ Възраждане “ е локален партиен началник. Димчо Димчев да вземем за пример е ръководител на партийната конструкция на „ Възраждане “ в Лондон. В 49-ия парламент ще съставлява ползите на Кюстендил, откакто преди 2 години беше в силистренската листа.

Пловдивски медии назовават дебютанта от градската листа Емил Янковтаксиджия. Той твърди, че е икономист и транспортен специалист. Единственото несъмнено от профила му в обществените мрежи е, че е деятел за събиране на подписи за референдума срещу еврото.

Представителите на „ Възраждане “ от Пловдив област са двама: Кръстьо Врачев – основен технолог в млекопреработващо дружество, фамилен, с 4 деца и, несъмнено, ръководител на структурата в Карлово. Лидерът на асеновградската организация Димитър Гюрев е специалист в енергийна компания. И още имена, за които не знаем съвсем нищо – Даниел Проданов влиза от Стара Загора и е герой против европейската неправда. Към нула клони информацията и за другите нови във „ Възраждане “ – за Йордан Тодоров и Виолета Кърпачева от 24 МИР знаем, че той е бил претендент за евродепутат през 2019-а, тя е активистка на партията, а щерка ѝ е в националния тим по естетическа гимнастика. Славчо Крумов от 25 МИР е протестирал против създаване на трафопост и паркинг пред Минералната баня в Овча купел. От 25 МИР е и юрист Маргарита Махаева, която има в актива си каузи в област „ киберсигурност “.

Музика и работа с деца обича проф. Нели Димитрова, зам.- декан на Педагогическия факултет в Шуменския университет. Тя влиза от столичните листи на ПП-ДБ, защото в Шумен проби единствено лидерът на листата.

Даниела Божинова от бургаската листа е съпредседател на партия „ Зелените “. Полиглот – владее 6 езика. Експерт в региона на референдумите, изпълнителен шеф на Сдружението за поощряване на гражданската самодейност, претендент за евродепутат през 2009-а, провела е екокампания против плана за нефтопровода Бургас-Александруполис.

Водачката на листата в Монтана Ванина Вецина пък е квалифициран инженер-геодезист, магистър по Европейска обществена администрация, ръководител на Контролния съвет на Камарата на оценителите в България, притежател и шеф на фамилен хотел в родната Берковица.

Свилен Трифонов от „ Да, България “ съумя с преференции да размести листата в Плевен. Юрист с ползи в региона на енергетиката и данъчното право, зам.-председател на Общински съвет – Плевен. Защитничка на правата на децата и животните, посредник, правист и заместник-председател на ДСБ е новото попълнение от 23 столичен МИР Кристина Петкова.

Методиката за пресмятане на вота подари на ИТН депутатско място в Кърджали. Новият кърджалийски депутат е Цветан Предов – родом от Видин, живее в София, а дали въобще е ходил в Кърджали, не е ясно. Работил е по обществената стратегия на партията и е на 45 години.

33-годишният Станислав Богдански (ИТН) влиза в Народното събрание от Благоевград, с помощта на отхвърли на Слави Трифонов да бъде народен представител, и на преференции – той измести втората в листата Петя Димитрова със свои 349 персонални гласа. И той е всестранно развита персона – бакалавър по обществена администрация, магистър по „ Национална сигурност “, кара втора по „ Археология “, а другояче си изкарва хляба със обезпечаване.

От Габрово БСП вкарва шефа на държавното сдружение „ Плод зарзават “ Валери Митов, който е и регионален ръководител на партията там. Преди това е управлявал сдружение с предмет на активност реклама и организация на събития.

Йорданка Георгиева е трансферен удар на Българска социалистическа партия в Търговище. Преди 2 години е била част от АБВ, само че очевидно се е върнала в лоното на партията-майка. До момента работи като специалист „ Европейски стратегии и планове “ в общинска администрация Попово. Третият нов при социалистите е Калин Калапанков от листата в Пловдив област. Иначе е от Брезово и ще се бори младежите да си останат в дребните обитаеми места и да не пренаселват огромните градове. Младата алена вяра Георги Кръстев е студент по право.

Новото попълнение на Движение за права и свободи от Кърджали е Елван Гюркаш, шеф на локалния офис на Национална агенция за приходите. В ефира на националното радио в Кърджали тя прикани жителите да са съзнателни данъкоплатци.

Дженал Топалова идва от старозагорските листи на придвижването. Дамата има пребогата трудова биография – бакалавър по история и педагогика, магистър по бизнес администрация и водачество. Има сватбена организация, приключила е курсове за аранжор и флорист. Тя е и земеделски производител, има към 80 дка рози, също така до момента е била общински консултант в Павел баня.

На младоженците, пардон, на депутатите – честито. По обясними аргументи не е ясно какъв брой ще продължи животът на 49-ия парламент. Дали ще се впишат новите лица в общия портрет със старите муцуни, или ще изпъкнат с просвета и образование, зависи от самите тях. Дали ще мислят за България (както би трябвало), или най-вече за себе си (както е по традиция) – зависи от самите тях. Можем единствено да ги предупредим, че така и така националната обич към народния представител като подобен е изтляла до сива пепел – дано най-малко се държат обичайно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР