Двама български пилоти, които е трябвало да бъдат обучени за

...
Двама български пилоти, които е трябвало да бъдат обучени за
Коментари Харесай

Кой ще пилотира новите F-16?

Двама български водачи, които е трябвало да бъдат подготвени за пилотирането на, са били отхвърлени, потвърдиха източници на Mediapool от военното министерство.

Още един водач може да бъде върнат, само че все още обстановката е на кантар.

Засега няма публична информация какви са съответните аргументи за това – липса на благоприятни условия, държание, надеждност или други.

Макар да наподобява изцяло обикновено не всички отпътували на образование да го приключат сполучливо, източници на Mediapool настояват, че протичащото е провокирало мощно напрежение във Военновъздушните сили, в това число към въпроса кой тъкмо сортира фрагментите, отпътували да усвоят новите за Българската войска машини.

България закупи 8 машини F-16 от Съединени американски щати за над 2 милиарда лв., като договорът планува 14 български летци да бъдат подготвени в Съединени американски щати.

Според информацията на МО от края на предходната година към този момент са били пратени 8 души.

Очаква се тази година да бъдат изпратени всички водачи, като графикът зависи от опциите на американската страна.

Според сегашните планове България би трябвало да има подготвени водачи към края на 2023 година, когато се очакваше да дойдат първите изтребители. Заради пандемията обаче доставката ще се забави и графикът предстои на смяна.
Четирима от водачите ще бъдат подготвени за водачи на групи и тяхното образование ще е по-дълго.

14 водачи, обаче, няма да бъдат задоволителни за новите машини и от Военновъздушни сили ще би трябвало да решат казуса на по-късен стадий.

Отворен стои въпросът, че в случай че не се обезпечи опция към този момент подготвените водачи да летят несъмнено време, те ще би трябвало да минават " опреснителни " курсове.

България продължава да разчита единствено на старите руски машини МиГ-29, с цел да пази въздушното си пространство, като, откакто Русия, Беларус и Украйна отпаднаха като варианти за поддържането им.

Един от разновидностите е в България да бъдат ситуирани изтребители на съюзнически страни, като най-удачно е те да бъдат F-16. Президентът Румен Радев, който е някогашен пълководец на Военновъздушни сили, предложи

Oстава открит обаче въпросът, че няма да има готови български водачи. Българската страна се пробва да обезпечи по-бърз график за образованието, само че не е ясно дали Съединени американски щати имат задоволително свободни слотове.

Първият вид е с американски F-16 втора употреба, които да бъдат взети на лизинг.

Предложенията на Радев

Първият вид е с американски F-16 втора употреба, които да бъдат взети на лизинг.

Възможност за образование на лизинг по програмата за осъвременените F-16 MLU в Нидерландия, както и вероятно придобиване на изтребителите.

Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители от нашите сътрудници на лизинг, с цел да запълним тази празнина.

За да може България да употребява пълноценно новите изтребители, ще би трябвало да ремонтира и летищата си, главно авиобазата " Граф Игнатиево ". За задачата България ще влага към 300 млн. лв.. Към момента обаче има закъснение по дейностите, което ще се направи опит да бъде наваксано.

Отворен стои въпросът и по кое време ще закупим още 8 изтребители F-16, каквито са българските проекти.

Министерство на защитата към този момент изпрати писмо-искане за приемане на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70, само че военният министър Драгомир Заков сподели, че към момента не е получен отговор.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 милиарда лв.. Това зависи от претенции от България пакет съоръжение и въоръжение, само че няма да е изненада, в случай че цената се приближи до 3 милиарда лв.. Добрата вест е, че тези пари към този момент ще могат да бъдат изплатени разсрочено, защото България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

Колкото по-бързо бъде подписан договорът със Съединени американски щати и " Lockheed Martin ", толкоз по-бързо ще може България да се освободи от старите руски изтребители МиГ – 29.

Сроковете се отразяват и върху цените, защото военната продукция нараства с месеци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР