Двама български министри – г-жа Цецка Цачева, министър на правосъдието

...
Двама български министри – г-жа Цецка Цачева, министър на правосъдието
Коментари Харесай

Цецка Цачева пред вътрешната комисия на ЕП: Европейската прокуратура да започне работа възможно най-бързо

Двама български министри – госпожа Цецка Цачева, министър на правораздаването и господин Валентин Радев, министър на вътрешните работи, приказваха през днешния ден пред членовете на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, като показаха целите на Българското председателство в областите правораздаване и вътрешни работи, оповестиха от официалния уебсайт на българското председателство.

„ Целите са начертани, дилемите са сложени. Заедно с Европейския парламент ще работим по осъществяването на общия европейски план, отбраната на главните права на европейските жители и за повишение на сигурността. Ще реализираме компромисите, които са нужни в общ интерес за подсилване на европейското пространство на независимост, сигурност и правораздаване. “, съобщи госпожа Цачева.

Тя подчерта упоритостта на България за институционализиране и действие на Европейската прокуратура. Българското председателство ще работи интензивно и по завършването на тристранните договаряния /триалози/ по Регламента за Евроюст. България отдава особено значение на развиването на електронното правораздаване.

Председателството ще продължи дейната работа по Регламента за неприкосновеността на електронните известия за постигането на общ метод и започване на договарянията с Екологичен потенциал. България отдава изключителна значимост на предлагането за Директива за битка с изпирането на пари по наказателноправен ред и за Регламента за взаимно признание на решения за застраховане и конфискация. Активно ще работим дружно с Екологичен потенциал по предложенията за Регламент и Директива с оглед разширението на системата ЕКРИС във връзка с жители на трети страни и лица без поданство. Председателството има намерение да реализира единодушие в границите на Съвета по предлагането за Директива за измамите и подправянето на безналични средства за заплащане.

Цялото изявление на госпожа Цачева можете да видите тук.

Г-н Радев, министър на вътрешните работи, съобщи: „ През последните няколко години, Европейският съюз беше изправен пред съществени провокации – сложни провокации за сигурността от една страна и невиждан миграционен напън от друга. Овладяването им наложи използването на сложни ограничения. Редица европейски механизми бяха укрепени, като в това време бяха създадени и признати нови. Сега е моментът да бъдат доведени до сполучлив резултат напъните ни за намирането на решения. Българското председателство се отнася извънредно отговорно към тази задача. Имаме упоритостта да работим за оптимален резултат и да предложим общи европейски решения, които да разрешат на Съюза да реагира съответно по отношение на актуалните провокации. “

Основните цели на България в региона на сигурността и вътрешните работи са два – по-ефективното ръководство на миграцията и повишението на сигурността на европейските жители.

В региона на ръководството на миграцията, Председателството ще работи интензивно по линия на външното измерение, в това число работа върху аргументите за миграция, съдействие с трети страни, политиката по връщане и възстановяване на каналите за легална миграция. Що се касае до вътрешното измерение, Председателството ще се концентрира върху завършване на промяната на Общата европейска система за леговище.

По отношение на сигурността, Председателството ще насочи напъните си върху ефикасното използване на обновената Стратегия за вътрешна сигурност и трите ѝ съществени стълба: битка с проведената престъпност, с тероризма и с кибепрестъпността. Специално внимание ще бъде отделено на процеса по реализиране на оперативна съгласуемост. Ще се работи за реализиране на единодушие по промените в Шенгенската осведомителна система и Регламента за eu-LISA. Ще бъдат вложени старания за реализиране на единодушие в границите на Съвета по новия законодателен пакет в региона на оперативната съгласуемост на европейските бази данни. Ще се търси и реализиране политическо единодушие по системата ЕТИАС допустимо най-скоро.

Г-н Радев показа също по този начин елементи по отношение на характерния приоритет на българското председателство, европейската вероятност на Западните Балкани и връзката сред обстановката със сигурността в района и общата картина на сигурност в Европейски Съюз.

Цялото изявление на господин Радев можете да видите тук.

Цецка Цачева и Валентин Радев бяха първите министри, който взеха думата в границите на обичайните чувания при започване на всяко Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Колегите им ще последват през третата седмица на януари. Подробната стратегия на чуванията е налична онлайн.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР