Двама български граждани са пострадали в Судан, където военният конфликт

...
Двама български граждани са пострадали в Судан, където военният конфликт
Коментари Харесай

Двама българи са пострадали в гражданската война в Судан

Двама български жители са потърпевши в Судан, където военният спор продължава.

От Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха, че българин е бил атакуван при тежките конфликти в африканската страна. Впоследствие той е бил евакуиран и се прибира в България. Към момента се намира в Кипър и е в положително положение.

Нова телевизия оповестява обаче, че евакуираните са двама. Медията се базира на информация от българското посолство в Кипър. Подробности за случилото се към момента не са предоставени.

От седмици в Судан текат възобновени боеве сред формалната войска и групировката, ръководена от Мохамед Хамдан Дагало

Двете групи са някогашни съдружници, сред които избухва напрежение при договарянията за консолидиране на групировката в армията на страната като част от проектите за възобновяване на демократично ръководство.

Дагало е роден през 1974 година и се е занимавал с търговия с камили през 90-те, преди да стане част от милицията Джанджауид и да се трансформира в един от най-богатите хора в страната, превземайки надзор върху златните мини.

През 2019 година митинги в Судан доведоха до свалянето на автократа Омар ал-Башир. Две години по-късно армията и силите на Далаго направиха боен прелом, като в последните месеци започнаха договаряния за завръщане към цивилно ръководство.

Конфликтът сред командирите на двете сили обаче торпилира този преход. Судан е третата най-голяма страна по територия в Африка. Близо 20 000 бежанци от Судан са минали в прилежащ Чад за миналата седмица на престрелките.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР