Двама българи, които тази вечер в „Универсиада” ще се изправят

...
Двама българи, които тази вечер в „Универсиада” ще се изправят
Коментари Харесай

Ангелов се изправя срещу бившия си отбор, Арис не помни София с добро

Двама българи, които довечера в „ Универсиада” ще се изправят против Арис в качеството си на персони, които понастоящем дават благо и драго за триумфа на Левски Лукойл, ще чакат Арис с малко по-особени усеща. Един от тях даже е носил фланелката на гръцкия гранд и това е Димитър Ангелов, който от няколко години извършва функците на помощник-треньор в щаба на „ сините”.

Ангелов е първият от общо двамата българскии баскетболисти, обличали екипа на Арис в 96-годишната история на клуба. През 2002/2003 ямболията подписва контракт с жълто-черните от Солун, с цел да изиграе незабравим сезон и за тях, и за него. Сезон, в който Арис победи във ФИБА Еврокъп Чалъндж (по това време този шампионат е прочут като Шампионска лига на ФИБА), а по пътя си към Файнъл Фор отстранява на ¼-финал Лукойл Академик с неговия безспорен водач и топиграч в Европа по това време – Тодор Стойков. Арис среща Лукойл Академик три пъти през този сезон.

Първата борба е във финала на Южната конференция на ФИБА (турнирът тогава минава през няколко етапи, в това число регионални). Мачът в „ Универсиада” приключва по инфарктен метод и с панер в последната секунда на Прийст Лодърдейл, с цел да донесе първи европейски трофей в новата епоха на „ студентите” след 81:80.

Епизод 2 от съперничеството на Арис и Лукойл Академик настава в същинската фаза на Шампионската лига на ФИБА, когато двата тима се изправят в елиминационен конфликт на ¼-финалите. Гърците печелят с общ резултат 158:150 и влизат в огромната четворка, след което побеждават и с купата. В първия мач в Солун жълто-черните постановат волята си с 91:73, а реваншът в „ Универсиада” завършва с 10 точки в интерес на българите – 77:67, само че това не е задоволително Стойков и съотборниците му да отстранят именития си съперник. Тогава повече от 2500 фенове в „ Универсиада” помнят по какъв начин Стойков напуща залата със сълзи в очите.

Днес, от дълго време окачил кецовете на пирона, Тошко ще заеме своето място в трибуните в ролята си към този момент на президент на клуба от София.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР