Двама атентатори-самоубийци, извършили терористичните атаки в Коломбо, са посещавали Индия

...
Двама атентатори-самоубийци, извършили терористичните атаки в Коломбо, са посещавали Индия
Коментари Харесай

Терористи от Шри Ланка са посещавали Индия няколко пъти

Двама атентатори-самоубийци, направили терористичните офанзиви в Коломбо, са посещавали Индия няколко пъти, в това число малко преди офанзивите на 21 април, оповестява порталът Latestly, позовавайки на източници в индийските секрети служби, представен от ТАСС.

Според тази информация, Мохамед Мубарак Азан, един от атентаторите-самоубийци, два пъти е посещавал Индия през 2017 година А малко преди бомбените атентати, той посещава Индия дружно с различен терорист, Захран Хашим. Според източници в спецслужбите, Азан се е самовзривил в една от католическите църкви, а Хашим в хотел "Шангри-Ла ".

The Sunday Telegraph, базирайки се на източници от сферата за сигурност, оповестява, че ислямистки бойци възнамеряват да стартират набези на курорти в Азия и Африка, въз основа на модела на терористични офанзиви в Шри Ланка. Най-уязвими са курортите в Индия, Малдивите, Кения и Танзания.

Християните в Шри Ланка се молят по домовете си, седмица след поредицата терористични атентати. Архиепископ на Коломбо кардинал Малкълм Ранджит организира телевизионна маса, на която участваха президентът Майтрипала Сирисена и министър председателят Ранил Уикремесингхе, оповестява БиБиСи.

Архиепископът назова офанзивите против църкви и хотели "обида за човечеството " в работа, излъчена от параклиса в неговата резиденция. Неделните църковни служби бяха анулирани след офанзивите на Великден.

"Днес по време на тази литургия ние обръщаме внимание на нещастието от предходната неделя и се опитваме да я разберем. Ние се молим в тази страна да има мир и взаимно битие и да се разбираме без разделяне ", разяснява кардинал Ранджит.

В същото време, полицейските източници оповестяват, че бащата и двамата братя на Захран Хашим - радикалния просветител, обвинен в ръководенето на офанзивите - са убити. Братя Зайни и Рилуан и техният татко Мохамед Хашим са разпознати като трима от 15-те души, починали по време на интервенцията в Сентамаруту, покрай родния град на Хашим.

По-рано президентът Сирисена съобщи, че самият водач е погубен при офанзивата в хотел "Шангри-Ла " предходната неделя.

Докато църквите в Шри Ланка бяха празни, десетки хора се събраха на социална работа отвън светилището на Свети Антоний в Коломбо, на мястото на един от най-смъртоносните атентати. Там будистките монаси се причислиха към католическите свещеници за молебствия в символ на взаимност с християнската общественост.

Военните към момента търсят екстремисти, свързани с нападението.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР