Двама американски етнолози открили в дебрите на горите на Малайзия

...
Двама американски етнолози открили в дебрите на горите на Малайзия
Коментари Харесай

Сенуи – народът на сънищата

Двама американски етнолози разкрили в дебрите на горите на Малайзия примитивното племе Сенуи

Техният живот е зависещ на сънищата. Наричат ги „ народът на сънищата “.

Всяка заран, струпани към огъня , всички описват какво са сънували през миналата нощ. Ако един от сенуи е направил насън някаква неправда във връзка с различен човек, би трябвало да направи подарък на „ пострадалия “. Ако някой е нападнал съплеменник насън, би трябвало да му се извини и също да направи подарък, с цел да заслужи помилван.

Сенуи повече се учат насън, в сравнение с нескрито

Ако детето споделя, че е срещнало тигър в съня си и е побегнало, го карат да сънува хищника на идната нощ, да се бори с него и да го убие. Възрастните учат детето по какъв начин да го направи. Ако то не успее да победи тигъра насън, е осъждано от цялото племе.

Според системата на понятията в случай че си сънувал призрачен сън, би трябвало да победиш враговете, а по-късно да поискаш от тях подарък, с цел да ги направиш свои другари.

Най-желаният сюжет на съновиденията е полетът. Цялото племе поздравява оня, който е летял насън. Първият полет насън на дете е оприличаван на първото причестяване. Детето е отрупвано с дарове, а по-късно му изясняват по какъв начин да лети насън до далечни страни и да донесе от там всевъзможни красиви и необикновени неща.

Сенуи покорили западните етнолози. Племето не познава насилието и душевните болести. Това е общество без стресове и войни. Членовете на „ народа на сънищата “ работят толкоз, че да си обезпечат минимума за оцеляване. Започнали да изчезват, когато горите, в които живеели, последователно намалявали в резултат на изсичането им за потребностите на цивилизацията.

Във всеки случай, можем да се опитаме да използваме техните познания. На сутринта е добре да записвате съня, който сте сънували, да му дадете име и да зафиксирате датата. След това го разкажете на околните си – да вземем за пример по време на закуската. Трябва да усвоите и други тънкости и да прилагате главните правила на науката за съновиденията. Преди да заспите, определете тематиката на съня си и какво желаете да сънувате: да „ премествате планини “, да „ сменяте цвета на небето “, да пътешествате в далечни страни, да видите непознати животни…

Насън всички сме всемогъщи

Първото тестване за преодоляване на науката на съновиденията е полетът – да протегнем ръце, да се реем, да падаме като камък, да набираме височина…

Науката за сънищата се опознава и овладява последователно. „ Летателните “ часове ни придават убеденост и фикция. На децата им стигат пет седмици, с цел да се научат да ръководят сънищата си. Възрастните имат потребност от време на време от месеци наред…

Инфо: www.britannica.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР